Ak bojujete s vysokým krvným tlakom, jedzte jogurt. Vedci to potvrdili!

Vedci učinili prekvapivý objav! Ak máte vysoký krvný tlak, pomôže vám obyčajný jogurt…

Krvný tlak je mimoriadne dôležitým parametrom hodnotiacim stav ľudského zdravia. Príliš vysoký ničí telo. Bohužiaľ, je  ako mor medzi ľuďmi, prichádza nepozorovane. Podľa údajov Národného zdravotného fondu bol v roku 2018  takmer každý tretí dospelý človek  s hypertenziou. Bohužiaľ, vysoký krvný tlak má viac či menej vážne zdravotné následky, a preto je také dôležité postarať sa o jeho správnu hladinu a v prípade potreby sa ju pokúsiť znížiť.

Jedným z produktov, ktorým možno túto vlastnosť pripísať, je… jogurt, ako ukazuje štúdia University of South Australia.

Vlastnosti jogurtu

Začnime tým, ako sa jogurt vyrába. Jogurt sa vyrába pridaním baktérií do mlieka. Potom mlieko fermentuje a výsledkom je vysoko výživné jedlo, bohaté na dobré pre zdravie probiotické baktérie. Prispievajú k udržaniu črevnej bakteriálnej flóry v správnom stave a môžu liečiť také ochorenia, ako je syndróm dráždivého čreva. Okrem toho je jogurt skvelý na trávenie. Vysoký obsah vápnika a bielkovín v jogurte môže zase zlepšiť štruktúru kostí a posilniť ju, ak sa pravidelne konzumuje.

To však nie je koniec výhod konzumácie jogurtu. Ďalšie výhody môžu mnohých prekvapiť a potvrdil to  aj výskum.

Tím vedcov skúmal vzťah medzi konzumáciou jogurtov a hladinami krvného tlaku

Štúdie sa zúčastnilo 915 dospelých s priemerným vekom 62,1 rokov. Viac ako 60% jedincov malo vysoký krvný tlak definovaný ako 140/90 mmHg. Zvyšok pacientov mali tlak  na normálnych úrovniach – normálny krvný tlak u dospelých je nižší ako 140 mm Hg systolický tlak a menej ako 90 mm Hg diastolický. S cieľom získať čo najspoľahlivejšie výsledky testov sa okrem tlaku brali do úvahy aj faktory ako vek, pohlavie, vzdelanie, index telesnej hmotnosti, hladina cholesterolu, hladina cukru v krvi, fyzická aktivita a niekoľko ďalších premenných. Čo sa ukázalo?

U ľudí, ktorí pravidelne konzumovali jogurt, sa pozorovalo malé, ale štatisticky významné zníženie systolického krvného tlaku u ľudí s vysokým krvným tlakom. Vedci dospeli k záveru, že konzumáciou iba dvoch porcií jogurtu týždenne by sa riziko kardiovaskulárnych ochorení mohlo znížiť o 20%. U ľudí s normálnym krvným tlakom neboli pozorované zmeny.

POZNÁMKA! Štúdia sa zamerala na účinky prírodného jogurtu na krvný tlak. Bohužiaľ, väčšina ochutených jogurtov má veľmi vysoký obsah cukru, takže existuje vysoká pravdepodobnosť, že závery vedcov by neboli také optimistické. Musíte vedieť, že niektoré ovocné jogurty v skutočnosti vôbec neobsahujú ovocie – sú nahradené umelou príchuťou – a ich farba je často výsledkom použitia nie vždy prírodných, zdravých a bezpečných farbív.

Čo spôsobuje vysoký tlak?

  • genetická predispozícia,
  • nadváha a obezita,
  • nadmerná konzumácia soli a alkoholu,
  • fajčenie
  • sedavý životný štýl,
  • nekontrolovateľná úzkosť

Aké sú príznaky hypertenzie?

  • bolesti hlavy často lokalizované okolo krku, sprevádzané únavou,
  • závrat
  • zvonenie v ušiach,
  • búšenie srdca
  • opakované krvácanie z nosa,
  • ospanlivosť
  • necitlivosť alebo brnenie v nohách alebo rukách

Ako kontrolovať krvný tlak?

  • starať sa o správnu telesnú hmotnosť,
  • dajte si pozor na slané potraviny,
  • jesť ryby 2-3 krát týždenne,
  • konzumujú ovocie a zeleninu bohatú na vlákninu a antioxidanty,
  • obmedziť príjem tukov,
  • obmedziť konzumáciu alkoholu (vzdať sa alkoholu),
  • venovať aspoň 20 minút denne fyzickej aktivite,
  • vyhnúť sa ťažkým silovým cvičeniam,
  • prestať fajčiť,
  • dávajte si pozor na chronický stres,
  • V prvom rade postupujte podľa pokynov lekára

Sú pre Vás tieto informácie užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*