Jablkové lievance! Tento recept mám od tety z Talianska – sú hotové za 15 minút…

Jablkové lievance sú lahodným a ľahkým dezertom typickým pre taliansku kuchyňu, najmä pre južné Tirolsko (oblasť bohatá na jablkové sady); ktorý sa pripravuje hlavne na karneval! Jedná sa o jablká nakrájané na plátky, ochutené škoricou, namočené do krémového cesta z vajec, mlieka, múky; vyprážané a restované v cukre! Mäkké a zlaté palacinky so šťavnatým a jablkovo voňajúcim srdcom! Neodolateľné!

Toto je originálny recept Trentino, ktorý mi dal rodinný priateľ! Babičkine jablkové palacinky! Veľmi jednoduchá a super ľahká príprava! Cesto na palacinky sa pripraví za 1 minútu vidličkou! A tajomstvom, ktoré ho robí lahodným, je citrónová kôra!

Recept na jablkové lievance

Suroviny:

  • 3 jablka
  • 1 PL práškového cukru
  • škoricový prášok
  • citrónová šťava

Cesto:

  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 PL cukru
  • 100 g mlieka
  • strúhaná kôra z citróna
  • 1/2 vrecka prášku do pečiva

Ako pripraviť jablkové lievance

Najprv olúpte jablká a odstráňte jadrovník. Nakrájame na plátky  asi na  7-8 mm:

Jablká  môžete nakrájať na malé kúsky a po marinovaní ich môžete pridať priamo do cesta na palacinky a lyžičkou vytvoriť palacinky priamo vo vriacom oleji.Plátky jabĺk posypte citrónovou šťavou, štedro posypeme  škoricou a lyžicou cukru. Dobre premiešajte, aby boli všetky jablká ochutené.

V miske zmiešajte vajcia s cukrom a citrónovou kôrou, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko a dobre vymiešajte. Cesto by malo byť mäkké a bez hrudiek.

Do cesta namočíme 2 – 3 plátky jablka, niekoľkokrát ich otočíme

Variant: Pečené jablkové palacinky na plechu

Použite plech vystlaný papierom na pečenie, na plech poukladajte palacinky namočené v cestíčku. Buďte opatrní, aby ste urobili dieru v strede, ak chcete efekt šišiek.

Pečieme v horúcej rúre pri 180 stupňov v strednej časti rúry a pečieme asi 25 minút. Upečené lievance pokvapkáme  vodou alebo maslom a z oboch strán posypeme práškovým cukrom.

Klasické jablkové lievance

Na panvici s vysokými stenami rozpálime olej. Pečieme naraz dve jablkové kolieska dobre obalené v ceste.

Vždy sledujte svoju teplotu. Nesmú sa spáliť, majú byť upečené do zlata. Bude to trvať len niekoľko sekúnd na jednej strane.

Postupujte týmto spôsobom pre všetky svoje jablkové palacinky. Okamžite posypeme práškovým cukrom  cukrom z oboch strán!

Tu sú pripravené jablkové palacinky podávané teplé ale aj  studené sú vynikajúce!

Skladujte jablkové palacinky

Sú perfektné počas dňa a tiež vynikajúco chutia aj  nasledujúci deň. Mali by sa  spotrebovať do 3 dní a skladovať pri izbovej teplote!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*