ýborný recept na domáci púpavový sirup, ktorý sa už oddávna používal na liečbu a prevenciu rôznych chorôb. Dokonca sa hovorilo, že v žltých hlavičkách je ukrytá sila samotného slnka. Kto pije púpavový sirup, ten sa bude tešiť zdraviu a ostane dlho pri sile. Špeciálne sa účinky púpavy vyzdvihujú pri starostlivosti o zdravie pečene. Tieto žlté hlavičky jej môžu byť ohromne nápomocné.
Účinky púpavového sirupu:
– prevencia a liečba ochorení priedušiek, úľava pri kašli,
– pomáha pri zápaloch pečene a napomáha k jej regenerácii,
– pomáha udržať zdravý žalúdok, čistí krv a črevá,
– rozpúšťa žlčové a ladvinové kamene a zlepšuje činnosť sleziny,
– pomáha pri dne a reume,
– odstraňuje pocit únavy,
– zmierňuje opuch,
– pomáha pri jarných alergiách,
– pomáha činnosti žliaz,
– znižuje krvný tlak, riedi príliš hustú krv
– dodáva telu energiu.
Varený sirup
Potrebujeme:
230 ks. púpavových kvetov,
1,5 l vody,
2 citróny,
1 kg trstinového cukru
Postup:
Kvety zbierame najlepšie v bezprašnom prostredí, v plnom kvetenstve. Kvety necháme vysušiť na slneičku a zalejeme odmeranou vodou a necháme do druhého dňa vylúhovať. Potom precedíme cez plátno, ľahko vytlačíme, pridáme citróny, dobre umyté a nakrájané na plátky, cukor a za občasného miešania varíme. Varíme, až kým sirup mierne zhustne. Teplý sirup nalejeme do čistých, nahriatych pohárov, uzavrieme viečkami a uložíme v chlade a tme. Používame na sladenie čajov a limonád. Prípadne aj ako sladidlo do dezertov.
Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!
Leave a Reply