TOP 5 najlepších šalátov z čínskej kapusty, ktoré by mala poznať každá gazdinka! Hotové sú za pár minút a sú naozaj chutné a zdraviu prospešné!

Prvá písomná zmienka o čínskej kapuste pochádza z 5. storočia nášho letopočtu. Spomedzi všetkých druhov kapusty, čínska je tou najšťavnatejšou. Lekári odporúčajú, aby ju do svojho jedálnička zaradili najmä ľudia s cukrovkou a pacienti trpiaci na srdcové ochorenia. Nemali by sa jej vyhýbať ani tí, ktorí majú problémy so žalúdkom a črevami.

Čínska kapusta je bohatá na živiny a je najlepším prostriedkom na prevenciu pred avitaminózou, najmä počas obdobia, kedy mnohé druhy zeleniny a ovocia strácajú svoje užitočné látky.

Rozhodli sme sa ponúknuť vám niekoľko receptov na šaláty, ktorých hlavná zložka bude práve spomínaná čínska kapusta. Príprava je jednoduchá a ich zloženie či kalorické hodnoty si môžete prispôsobiť podľa vašich preferencií.

Kapusta má jemnú výraznú chuť, takže je vhodná na kombinovanie s mnohými inými produktami. Pobyt v chladničke jej nič neurobí ani po dlhšej dobe a vďaka tomu si môžete kedykoľvek pripraviť ľahké a výživné jedlo.

Čínska kapusta s čiernym kmínom

Šalát z čínskej kapusty, mrkvy a čierneho kmínu bude skvelým doplnkom k vášmu hlavnému jedlu. Chrumkavá kapusta a mrkva sú vhodnou kombináciou s tvrdým syrom a štipka štipka čierneho kmínu dodá celému pokrmu zaujímavú chuť.

 

Ingrediencie

  • 200 g čínskej kapusty
  • 1 mrkva
  • 30 g strúhaného syra
  • 3 PL olivového oleja
  • 1 ČL šomáčky z granátového jablka
  • čierny kmín a soľ podľa chuti

Postup

  1. Nakrájajte si kapustu a vložte ju do misky.

  2. Mrkvu nastrúhajte najemno a pridajte ju ku kapuste.

  3. Nakoniec všetko posypte syrom, kmínom a soľou.

  4. Dochuťte ho olivovým olejom a omáčkou z granátového jablka. Všetko dôkladne premiešajte a môžete podávať!

Šalát z čínskej kapusty a šunky

Ingrediencie

  • 1 ks čínskej kapusty

  • 300 g šunky

  • 100 g vlašských orechov

  • 150 g tvrdého syra

  • 200 g mrkvy na kórejsky spôsob

  • 4 vajcia

  • 300 g kuracích pŕs

  • polovica ananásu z konzervy

  • zelená cibuľka a šalátové listy podľa chuti

  • soľ a majonéza (môžete ju nahradiť bielym jogurtom)

Postup

  1. Kapustu si umyte a nakrájajte na tenšie kúsky. Čím viac narezaný, tým bude jeho chuť zaujímavejšia.

  2. Šunku si narežte na kocky – nesnažte sa ju nahradiť klobásou alebo salámou, pretože výsledná chuť bude úplne iná.

  3. Pomleté orechy si osmažte na panvici s rastlinným olejom.

  4. Na strúhadle si nastrúhajte tvrdý syr spolu s vajíčkami uvarenými natvrdo.

  5. Kuracie prsia si uvarte a nakrájajte na malé kocky.

  6. Ananás si narežte na ľubovoľné kúsky. Ak budú väčšie, ich chuť v šaláte bude výraznejšia.

  7. Zelenú cibuľu narežte na tenké kolieska.

  8. Všetko premiešajte v jednej mise, osoľte a pridajte majonézu podľa vlastnej chuti. Premiešajte.

  9. Skrášlite to lístkami hlávkového šalátu a môžete podávať!

Šalát z čínskej kapusty s kuracím mäsom a krutónmi

Tento šalát je zdrojom mnohých vitamínov a dobrej nálady!

Ingrediencie

  • 1 ks čínskej kapusty
  • 1 ks kuracích pŕs
  • 1 cibuľa (voliteľné)
  • 1 konzerva kukurice
  • olivový olej alebo majonéza podľa chuti
  • citrónová šťava alebo balzamikový ocot
  • soľ, oregáno, čierne mleté korenie
  • krutóny

Postup

Kapustu si narežte na tenšie prúžky.

Kuracie prsia mierne naklepte, okoreňte a osoľte. Osmažte na panvici alebo na grile.

Cibuľu si nakrájajte najemno (môžete k nej pridať aj nasekanú petržlenovú vňať).

Zmiešajte si v mise kapustu, kukuricu, petržlenovú vňať a krutóny.

Všetko posoľte a pridajte 1-2 štipky sušeného oregána.

Vychladené kuracie prsia si nakrájajte na menšie kocky alebo prúžky a pridajte ich do šalátu.

Šalát pokvapkajte olivovým olejom a citrónovou šťavou. Alternatívou šťavy z citróna môže byť pár kvapiek balzamikového octu. Premiešajte a servírujte!

Šalát z čínskej kapusty a uhoriek

Potrebujete

  • 450-500 g čínskej kapusty
  • 250 g uhoriek
  • 2-3 g soli
  • 30 ml oleja
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • bylinky podľa chuti

Postup

  1. Vezmite si niekoľko listov kapusty, umyte ich a nakrájajte na pásiky.
  2. Uhorku si umyte a narežte na polkruhy.
  3. Zeleninu premiestnite do misy – pridajte k nej bylinky (napr. petržlenovú vňať alebo kôpor).
  4. Osoľte, pridajte olej, citrónovú šťavu a premiešajte.
  5. 100 g šalátu má v sebe približne 50 kcal. Prajeme vám dobrú chuť!

Ako vidíte, čínska kapusta sa dá perfektne kombinovať s rôznymi produktmi vašej kuchyne. Každý recept sa vďaka nej môže zmeniť na kulinárske majstrovské dielo.

Spestrite si aj vy svoj jedálniček a nezabudnite sa o tieto chutné recepty podeliť aj s priateľmi na sociálnych sieťach!

Šalát z čínskej kapusty a pomaranča

Svieži jednoduchý a nezvyčajný – je lepšie ak si vezmete sladké pomaranče, šalát môžete poliať bielym jogurtom alebo pokvapkať trochou citrónovej či pomarančovej šťavy.

Chinese cabbage salad with orange and pumpkin seeds on wooden bowl. Horizontal, toned

Potrebujete

  • 1 ks čínskej kapusty

  • 2 pomaranče

  • 1 ČL citrónovej šťavy

  • 1 ČL jablčného octu

  • tekvicové semienka podľa chuti

Postup

  1. Kapustu si narežte na tenké kúsky.

  2. Pomaranče ošúpte a rozoberte na mesiačiky.

  3. Do misy si vložte kapustu, kúsky pomaranču a tekvicové semienka.

  4. Pokvapkajte citrónovou šťavou a jablčným octom. Dobre premiešajte a môžete konzumovať!

zdroj:takprosto.cc

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*