Makové a orechové trojuholníčky bez vajec. Recept od babičky!

Môžeme použiť aj iné plnky: orechovo- škoricovú, kakao a samozrejme dobrý  slivkový lekvár, alebo aj kokos. Som tiež zvyknutá na slané, syrové, šunky, klobásy.

Prísady

Cesto

  • 400g  múky,
  • 50 g  cukru,
  • 7 g sušeného droždia,
  • 2 dl mlieka,
  • 1dl oleja,
  • štipka soli.

Postup:

Kvások nerobíme, droždie dáme rovno do múky. Zmiešame múku, cukor, droždie, mlieko, olej a soľ. Vypracujeme hladké, pružné cesto. necháme vykysnúť na teplom mieste.

Vykysnuté cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu cesta rozvaľkáme na veľmi tenko.  Naplníme makovou plnkou, zvinieme. Rozkrájame na trojuholníky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, natrieme rozšľahaným vajcom, zakryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť asi 10- 15 minút, potom  pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 17 – 20 minút, do ružova.

Rovnako postupujeme s druhou polovicou cesta, a naplníme orechovou plnkou. Môžeme použiť aj inú náplň, sladkú alebo slanú podľa vlastnej chuti.

Maková plnka:

  • 200 g dkg maku,
  • 6 lyžíc. cukor
  • 2 vanilkové cukry,
  • 150 ml vriacej vody,
  • Kôra z 1 citróna.

Najskôr uvaríme sirup z vody a cukru. Pridajte zomletý mak, citrónovú kôru a škoricu, premiešajte, trochu povarte a  ochlaďte, je potrebné náplň  trochu prevariť, aby sa dala lepšie rozotrieť na cesto

 

Orechová plnka:

  • 150 g  vlašských orechov
  • 100 g cukor
  • lyžička škorice
  • 50 ml horúceho mlieka

Orechy zomelieme, primiešame cukor a škoricu, zalejeme horúcim mliekom a premiešame.

Ako náplň môžeme použiť aj  zmes masla, syra a vaječných žĺtkov a trochou soli. Vrch natrieme rozšľahaným vajcom a môžeme posypať strúhaným syrom, kmínom alebo sezamom a ľanovými semienkami.

VIDEOPOSTUP:

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*