Čerešňovo-makový koláč mojej babičky! Toto je koláč, ktorý mi vždy pripomína detstvo…

Suroviny:

Cesto:

  • 350 g jemnej múky
  • 200 g margarínu alebo maslo izbovej teploty
  • pol prášku do pečiva
  • 100 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 2 žĺtka
  • 2 lyžice kyslej smotany (ak je to potrebné)

Maková plnka:

  • 200 g mletého maku
  • 80 g  cukru
  • Kôra z 1 citróna
  • 2 dl horúceho mlieka
  • 7 lyžíc krupice
  • 4 lyžice marhuľového džemu
  • 2 bielka

Čerešňová plnka:

  • 1 pohár  čerešňový kompót bez kôstok
  • 80 g  cukru
  • 2 ČL vanilkového pudingového prášku

Na vrch:

1 vajce na natieranie

Postup:

Zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva, pridáme práškový cukor. Potom do zmesi primiešame margarín a rozdrvíme  so suchými prísadami. Pridáme 1 lyžicu kyslej smotany a vymiešame  cesto. Ak je to potrebné, pridajte viac kyslej smotany. Cesto odložíme do chladničky, kým si pripravíme náplne.

Zmiešame mak,  cukor a citrónovú  kôru, potom pridáme horúce mlieko  a dobre  premiešame.  Medzitým vyšľahajte bielky na tuhý sneh, pridajte krupicu a džem  a nakoniec  jemne primiešajte  sneh z bielkov.

Čerešňový  kompót nalejte do menšej nádoby spolu so šťavou a potom sa rozmixuje ručným mixérom. Primiešajte pudingové prášok a cukor, potom varte do husta. Nechajte vychladnúť.

Papier na pečenie položíme na spodok plechu na pečenie. Cesto rozdelíme na dve polovice  a jednu polovicu rozvaľkáme a položíme na spodok plechu, na cesto navrstvíme makovú náplň a zarovnáme, na to navrstvíme čerešňovú náplň, zarovnáme a prikryjeme druhým platom cesta.

Vrch natrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme vo vyhriatej  rúre pri  180°C  do zlatohnedá asi za 35-40 minút. Necháme úplne vychladnúť, najlepšie celú noc! Iba po úplnom vychladnutí sa dá úhľadne nakrájať na pekné rezy! Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*