Výborný jablkový koláč na každú príležitosť. Určite Vás nesklame.
Ingrediencie:
Základ:
- 3 bielka
- 180 g cukru
- 200 ml kyslej smotany
- 150 ml oleja
- 200 g polohrubej múky
- 100 g mletých mandli
- 500 g nastrúhaných jabĺk
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžica škorice
- 200 ml jablkovej šťavy alebo džúsu na poliatie
Krém:
- 3 žĺtka
- 80 g Gustín / kukuričný škrob/
- 2 balíčky vanilkového cukru alebo vanilkový extrakt
- 120 g cukru
- 600 ml mlieka
- 200 g masla
- 200 ml šľahačkovej smotany
- 2 stužovače šľahačky
Na zdobenie:
- trochu sucho opražených a na hrubo nasekaných mandli
- 1 jablko
Postup:
Bielka vymiešame s cukrom, pridáme olej a kyslú smotanu, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, mletými mandľami a škoricou, nakoniec pridáme aj nastrúhané jablka.
Pečieme vo vyhriatej rúre na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 200°C do ružová/ asi 25-30 minút/ urobíme si test ihlou.
Upečený koláč necháme vychladnúť, odstránime papier na pečenie a polejeme ho jablkovou šťavou.
Žĺtka vymiešajte s cukrom do peny, pridajte vanilkový cukor a Gustin, nakoniec pridáme 100 ml mlieka. Dobre vymiešame do hladka. Zvyšné mlieko dáme variť, keď začne vrieť pridáme žĺtkovú zmes a uvaríme hustý puding.. Zakryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Maslo vymiešame do peny a zmiešame s vychladeným pudingom. Dobre vymiešame.
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme so stužovačom do tuha.
Na spodok dáme vychladený základ, navrstvíme žĺtkový krém a zarovnáme, na vrch navrstvíme tuhú šľahačku, vrch ozdobíme nasekanými mandľami a plátkami jablka. Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply