Jemné, nadýchané rožteky so smotanovým nádychom nenechajú ľahostajným asi nikoho. Kúzlo spočíva v tom, že sú skutočne jednoduché na prípravu! Tento recept si už vyžiadalo mnoho mojich priateľov.
Sú ako stvorené k čaju alebo kávičke, pretože sú chrumkavé a plnené tou najlepšou plnkou. Majú však jednu nevýhodu – zo stola vám zmiznú veľmi rýchlo!
Ingrediencie na cesto
240g kyslej smotany
250g masla
1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
300g hladkej múky (podľa rozmerov cesta)
Ingrediencie na plnku
mak
vlašské orechy
cukor
Postup
Najskôr do misky nasypte múku, pridajte chladené a nakrájané maslo na kúsky. Rukami spracujte maslo a múku.
Do spracovanej zmesi pridajte sódu, kyslú smotanu a múky toľko, aby malo cesto konzistenciu ako ravioli. Zaviňte ho do klbka a vložte do chladničky na 30 minút.
Pripravte si makovú plnku. Pomletý mak zalejte trochou horúcej vody a nechajte vylúhovať 10 minút. Následne za stáleho miešania pridávajte cukor podľa chuti.
Na prípravu orechovej náplne si mleté vlašské orechy zmiešate s cukrom. Ja na mletie používam valček na cesto a dosku, pretože je to rýchlejšie a získam aj viac oleja z vlašských orechov.
Vyberte cesto z chladničky a rozvaľkajte ho asi na 1mm hrúbku. Narežte si z neho trojuholníky.
Naplňte ich plnkou a zrolujte.
Rohlíčky pečte približne 15 minút pri 180 stupňoch. Dohliadnite, aby sa neprepiekli a nevysušili. Hotové pečivo ešte posypte práškovým cukrom.
Ideálne náplňou sú ovocné džemy, marmelády, nasekané sušené ovocie alebo mletá škorica s tvarohom. Jednoducho, plnku nechajte na svoje chuťové poháriky a možno si aj vy sami vymyslíte zaujímavú kombináciu!
Prajeme dobrú chuť vám i vašim blízkym a nezabudnite sa s nimi podeliť o tento recept !
Leave a Reply