Orechový koláč od babičky! Jednoduchý a plný lahodnej plnky, olížete si všetky prsty…

Ingrediencie:

  • 1  vajce
  • 250 g  polohrubej múky
  • 100 g krupice
  • 200 ml jogurtu
  • 2 PL práškového cukru
  • 50 ml olivového oleja
  • 1 PL bravčovej masti
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • škorica
  • citrónovú kôru

Na plnku:

  • 200 g ml. orechov
  • 2 PL práškového cukru
  • 2 PL sezamu
  • 1 lyžička škorice
  • 1 PL kyslej smotany

Nálev:

  • 150 g cukru
  • 100 g vody
  • šťava z pol citróna
  • 1 mandarínka nakrájaná na kocky

Postup:

Vajce mierne vyšľaháme, pridáme polohrubú muku, krupicu, jogurtu, práškový cukor, olivový olej, bravčovú masť, prášok do pečiva, škoricu a citrónovú kôru. Vypracujeme hladké cesto. Odložíme malú guľku cesta bokom, zvyšné cesto rozdelíme na dve časti.

Prvú polovicu cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu, plát položíme na dno plechu.

Orechy zmiešame s práškovým cukrom, sezamom, škoricou a kyslú smotanu, pridáme aj malý kúsok cesta, ktorý sme odložili bokom a vypracujeme jednotnú zmes.

Zmes preložíme na fóliu, prikryjeme druhou fóliou a rozvaľkáme na veľkosť plechu. Odstránime vrchnú fóliu, a vyvaľkanú náplň preklopíme na plech na prvé vyvaľkané cesto, tak aby nám fólia zostala na vrchu, fóliu odstránime.

Druhú časť cesta vyvaľkáme na veľkosť plechu a položíme ho na orechovú náplň.

Pokrájame na kocky a dáme piecť vo vyhriatej rúre pri 190°C asi pol hodiny.  Upečenú koláč opäť nakrájame po vyznačených kockách.

Mandarínku rozdelíme na mesiačiky a olúpeme tak, aby nám zostala iba dužina bez bielych šupiek a blán,. Dáme variť 100 ml vody a 150 g cukru, pridáme nakrájanú mandarínku a šťavu z polovice citróna. Uvaríme sirup. Sirup necháme mierne vychladnúť, a polejeme vrch vychladnutého koláča a necháme pekne vsiaknuť.

Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*