Kôpor voňavý využívali ľudia už v minulosti nielen pri príprave jedál, ale aj na liečebné účely. Čerstvý kôpor alebo aj čaj z neho je priaznivý pri tráviacich ťažkostiach. Posilňuje činnosť žalúdka, zbavuje nevoľnosti, nadúvania, plynatosti a kŕčov. Prospieva aj močovým orgánom, keďže má močopudné účinky. Znižuje krvný tlak a má tiež dezinfekčné účinky. Jeho silu ocenia aj čerstvé mamičky, pretože kôpor podporuje vylučovanie materského mlieka a priaznivo pôsobiť aj na dieťatko.
Okrem toho obsahuje vitamíny A,B,C, kyselinu listovú, železo, vápnik, fosfor, draslík, sodík, horčík, zinok a ďalšie.
Preto sme si pre vás pripravili metódu, pomocou ktorej si budete môcť kôpor uchovať aj niekoľko mesiacov, bez toho aby ste ho museli zamrazovať.
Kôpor si umyte a osušte – nemal by byť mokrý.
Tiež si umyte a vysušte sklenené nádoby, do ktorých budete kôpor ukladať.
reklama
Narežte ho na menšie kúsky a vložte do pohárov
Naplnené poháre umiestnite do chladničky.
Týmto spôsobom môžete kôpor skladovať 2-3 mesiace. V prípade potreby iba otvorte nádobu a použite v požadovanom množstve do vášho obľúbeného jedla.
Vyskúšajte: Kôprový ocot
Potrebujete: hrsť vňate kôpru, 0,5 l jablčného octu, citrón alebo zopár listov medovky
Umytú vňať kôpru dajte do fľaštičky, zalejte octom a pridajte trochu nastrúhanej citrónovej kôry alebo zopár lístkov medovky. Fľaštičku uzavrite, uložte na teplé miesto a nechajte macerovať 4 týždne.
Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!
zdroj: somvkusom.ru
Leave a Reply