Ingrediencie
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1/2 vrecka prášku do pečiva
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 2 polievkové lyžice. med
- 2 polievkové lyžice. kyslá smotana
- 1 vaječný žĺtok:
Na potretie:
- 1 rozšľahané vajce
- 1 lyžička cukor
Na náplň:
- 500 g strúhaných jabĺk
- 200 g cukru
- 1 citrón
- 200 g mletého maku
- 50 g mletých sušienok
- Tuhý sneh z 2 bielkov
- čerešňový džem
Postup:
- Suroviny na cesto vymiesime, zabalíme do plastovej fólie a dáme do chladničky, kým pripravíme náplň.
- Nastrúhané jablko dáme do misky, zmiešame s cukrom, nastrúhanou kôrou a šťavou z jedného citróna. Dáme variť.
- Keď sa uvarí a pustí šťavu, pridáme mletý mak a sušienky, premiešame a odstavíme z ohňa. Necháme vychladnúť.
- Do vychladnutej zmesi primiešame tuhý sneh z 2 bielok.
- Plech vystelieme papierom na pečenie.
- 2/3 cesta rozvaľkáme, dáme na spodok plechu, potrieme čerešňovým džemom a na vrch navrstvíme jablkovo makovú náplň a uhladíme.
- 1/3 cesta rozvaľkáme na tenké pásiky a na vrchu koláča ich uložíme ako mriežku.
- Cukor zmiešame s vajcom a mriežku natrieme.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 35-40 minút do zlatista. Dobrú chuť!
Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply