Ingrediencie:
Na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 250 g masla
- 50 g práškového cukru
- 20 g droždia (čerstvé)
- 50 ml mlieka
- 2 vajcia
- 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
Na náplň:
- 150 g kryštálového cukru
- 200 ml vody
- 600 g vlašských orechov
- 1 lyžica strúhanky
- 50 g hrozienok
- 1/2 citróna
- 2 žĺtky na natieranie
- 2 bielka
Postup:
Droždie rozpustíme v studenom mlieku a dáme do chladničky (nesmie byť aktivované). Maslo a cukor vyšľaháme do peny, potom pridáme celé vajcia a kvások, citrónovú kôru a nakoniec múku. Miesime, kým nám nevznikne nelepivé cesto, podľa potreby pridáme trochu múky. Cesto rozdeľte na asi 60 častí a vytvarujte guľky, ktoré musia odpočívať aspoň 30 minút v chladničke.
Hrozienka si pripravíte tak, že ich umyjete a na 10 minút namočíte do horúcej vody, scedíte a ak sú veľké, nakrájajte ich na menšie kúsky
Z vody a cukru pripravíme sirup, necháme ho vrieť asi 1-2 minúty, pridáme šťavu z polovice citróna, odstavíme z ohňa a pridáme najemno pomleté vlašské orechy, strúhanku a pripravené hrozienka. Orechovú hmotu dobre vychlaďte a rozdeľte na toľko časti, koľko máme pripravených guličiek.
Guličky vyberieme z chladničky, rozvaľkáme na malé placky a naplníme orechovou plnkou, zvinieme a vytvarujeme rožteky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Rožteky natrieme rozmiešanými žĺtkami a necháme ich zaschnúť a vykysnúť pri izbovej teplote asi 30 minút. Potom ich natrieme rozšľahanými bielkami, bielka necháme zaschnúť ešte asi 15 minút pri izbovej teplote.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15-20 minút.
Leave a Reply