Babičkine rožteky s vlašskými orechmi! Originálny recept…

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g masla
  • 50 g práškového cukru
  • 20 g droždia (čerstvé)
  • 50 ml mlieka
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry

Na náplň:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 ml vody
  • 600 g vlašských orechov
  • 1 lyžica strúhanky
  • 50 g hrozienok
  • 1/2 citróna
  • 2 žĺtky na natieranie
  • 2 bielka

Postup:

Droždie rozpustíme v studenom mlieku a dáme do chladničky (nesmie byť aktivované). Maslo a cukor vyšľaháme do peny, potom pridáme celé vajcia a kvások, citrónovú kôru a nakoniec múku. Miesime, kým nám nevznikne nelepivé cesto, podľa potreby pridáme trochu múky. Cesto rozdeľte na asi  60 častí a vytvarujte guľky, ktoré musia odpočívať aspoň 30 minút v chladničke.

Hrozienka si pripravíte tak, že ich umyjete a na 10 minút namočíte do horúcej vody, scedíte a ak sú veľké, nakrájajte ich na menšie kúsky

Z vody a cukru pripravíme sirup, necháme ho vrieť asi 1-2 minúty, pridáme šťavu z polovice citróna, odstavíme z ohňa a pridáme najemno pomleté ​​vlašské orechy, strúhanku a pripravené hrozienka. Orechovú hmotu dobre vychlaďte a rozdeľte na toľko časti, koľko máme pripravených guličiek. 

Guličky vyberieme z chladničky, rozvaľkáme na malé placky a naplníme orechovou plnkou, zvinieme a vytvarujeme rožteky. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

Rožteky natrieme rozmiešanými žĺtkami a necháme ich zaschnúť  a vykysnúť pri izbovej teplote asi 30 minút. Potom ich natrieme rozšľahanými bielkami, bielka necháme zaschnúť ešte asi 15 minút pri izbovej teplote.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 15-20 minút.

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*