Makovo-vanilkové jablkové kocky! Šťavnatý zákusok, ktorý sa hodí na každý sviatočný stôl…

Ingrediencie :

Pudingová náplň:

  • 6 žĺtkov
  • 100 g kryštálového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 1 vrecko vanilkového pudingu
  • 100 g masla

Jablková náplň:

  • 200-250 g strúhaných jabĺk
  • 1 PL masla
  • trochu škorice
  • 50 g kryštálový cukor 

Piškótový plát:

  • 6 bielkov
  • štipka soli
  • 200 g kryštálový cukor
  • 1  balíček vanilkový cukor
  • 150 g mletý mak
  • 40 g mleté ​​ detské piškóty 
  • 80 g strúhané jablko

Postup:

Najprv si urobíme krémy.

Pudingový krém:  žĺtky a polovicu cukru vymiešame metličkou, pridáme puding a pomaly prilievame mlieko, kým nezískame kompaktnú a hladkú zmes bez hrudiek. Zvyšné mlieko a cukor dáme variť a keď začne vrieť, pridáme  zmes vajec a pudingu varíme na miernom ohni za stáleho miešania do hustá.  Necháme úplne vychladnúť a potom do pudingu po troškách pridávame zmäknuté maslo a zľahka premiešame, aby sme získali penový krém.

Jablkový krém: nastrúhame jablká (200-250 g nastrúhaných jabĺk), na panvici (palacinkárni) zohrejeme lyžicu masla, pridáme cukor a škoricu a urobíme karamel, potom pridáme nastrúhané jablká. Varíme na miernom ohni, kým jablká nezmäknú.

 Piškótový koláč:

Plech vyložíme papierom  na pečenie.

Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuhá, za stáleho miešania pridáme cukor a vanilkový cukor, mak zmiešame s mletými piškótami a postupne striedavo s nastrúhanými jablkami primiešame do snehu.  Hotovú zmes vylejeme na pripravený plech, zarovnáme a pečieme 20 minút pri 180° C. Necháme  vychladnúť. 

Keď piškóta  vychladne, odrežte okraje asi o jeden cm a potom ju prerežte na tri rovnaké časti tak, aby vznikli tri pláty. Teraz odstráňte papier na pečenie a na plech položte prvý plát. Pudingovú náplň rozdelíme na dve rovnaké časti a jednou polovicou natrieme spodný  plát. Druhý plát  najskôr natrieme jablkovou plnkou a potom ho  opatrne položíme na pudingový krém.  Na jablkovú plnku dáme tretí plát  a natrieme ho druhou  polovicou pudingovej plnky, nenatierame boky ale len vrch koláča. Koláč vložíme do chladničky, aby krém  stuhol, a potom nakrájame ostrým nožom. Dobrú chuť!

Ak sa Vám recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*