Netradičný recept, ktorý spája slané a sladké, karamelové chute. Veľmi chutný, celkový efekt je fantastický. Oplatí sa vyskúšať, pretože ste ho pravdepodobne ešte nejedli.
Cesto:
- 100 g masla
- 120 g práškového cukru
- 2 veľké vajcia
- 240 g polohrubej múky
- 1 lyžička soli
- 1 vaječný bielok rozšľahaný na natieranie
Karamelový krém:
- 500 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový struk
- 270 g kryštálového cukru
- 175 g masla
- 2,5 lyžičky hrubozrnnej soli
Postup:
- Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formu na pečenie vystelieme papierom na pečenie, na kratších koncoch necháme 5 centimetrov voľných.
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a práškový cukor, potom môžete pridať vajcia, múku a soľ a všetko premiešajte. Cesto rovnomerne uhladíme do zapekacej misy. Vložte do mrazničky asi na 10 minút.
- Na cesto položíme papier na pečenie a do stredu položíme niečo ťažšie (napr. suchú fazuľu, nesmie byť v umelom obale), pečieme 35 minút. Opatrne odstráňte závažie a papier na pečenie z hornej časti cesta. Potrieme bielkom a pečieme ďalších 20 minút do zlatista. Necháme vychladnúť.
- Vyškrabeme vnútro vanilkového struku a pridáme do smotany, dáme ohrievať na miernom ohni, nesmie vrieť. Prikryte a udržujte v teple.
- Vo väčšom hrnci zmiešame cukor s pol decilitra vody. Zohrievajte na miernom ohni bez miešania asi 7 minút, kým nebude karamel pripravený.
- Odstavíme zo sporáka a do smotany pridáme karamel. Potom primiešame maslo. Všetko spolu prehrejeme asi 10 minút na strednom ohni.
- Zmes vylejeme na vrch cesta. Posypeme hrubozrnnou soľou. Dáme do chladničky na asi 4 hodiny (alebo cez noc). Vyberte z chladničky pol hodiny pred podávaním, aby mal koláč izbovú teplotu. Podávame nakrájané na kocky. Dobrú chuť!
Leave a Reply