Dezert pre gurmánov: Slaný karamel kocky!

Netradičný recept, ktorý spája slané a sladké, karamelové chute. Veľmi chutný, celkový efekt je fantastický. Oplatí sa vyskúšať, pretože ste ho pravdepodobne ešte nejedli.

Cesto:

  • 100 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 240 g polohrubej múky
  • 1 lyžička soli
  • 1  vaječný bielok  rozšľahaný na natieranie

Karamelový krém:

  • 500 ml  smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový struk
  • 270 g kryštálového cukru
  • 175 g masla
  • 2,5 lyžičky  hrubozrnnej soli

Postup:

  1. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Formu na pečenie  vystelieme papierom na pečenie, na kratších koncoch necháme 5 centimetrov voľných.
  2. Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a  práškový cukor, potom môžete pridať vajcia, múku a soľ a všetko  premiešajte. Cesto rovnomerne uhladíme do zapekacej misy. Vložte do mrazničky asi na 10 minút.
  3. Na cesto položíme papier na pečenie a do stredu položíme niečo ťažšie (napr. suchú fazuľu, nesmie byť v umelom obale), pečieme 35 minút. Opatrne odstráňte závažie a papier na pečenie z hornej časti cesta. Potrieme bielkom a pečieme ďalších 20 minút do zlatista. Necháme vychladnúť.
  4. Vyškrabeme vnútro vanilkového struku a pridáme do smotany, dáme ohrievať na miernom ohni, nesmie vrieť. Prikryte a udržujte v teple.
  5. Vo väčšom hrnci zmiešame  cukor s pol decilitra vody. Zohrievajte na miernom ohni bez miešania asi 7 minút, kým nebude karamel pripravený.
  6. Odstavíme zo sporáka a do smotany  pridáme karamel. Potom primiešame maslo. Všetko spolu prehrejeme asi  10 minút na strednom ohni.
  7.  Zmes vylejeme na vrch cesta. Posypeme hrubozrnnou soľou. Dáme do chladničky na asi  4 hodiny (alebo cez noc). Vyberte  z chladničky pol hodiny pred podávaním, aby mal koláč  izbovú teplotu. Podávame nakrájané na kocky. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*