Pite 2 čajové lyžičky denne. Znižuje cholesterol, posilňuje pankreas a prečisťuje krv!

Cenné vlastnosti orechových listov možno využiť, keď si z nich pripravíme nálev alebo tinktúru. Čaj lieči žalúdočné neduhy vrátane hnačky, ale tiež znižuje hladinu cukru v krvi, zmierňuje zápaly a chráni pred aterosklerózou. Tinktúra zas čistí toxíny a podporuje krvotvorbu a dokonca zlepšuje stav vlasov.

1. Listy vlašských orechov sú cennou bylinnou surovinou

Jeseň je obdobím dozrievania vlašských orechov, ktoré majú mnohý z nás obzvlášť radi. Nie každý však vie, že strom ponúka oveľa viac ako samotné orechy – listy sú cennou surovinou, ktorú skúsení bylinkári zbierajú v lete a začiatkom jesene. Sušené sa používajú na prípravu nálevov, preto sa ich oplatí hľadať v regáloch obchodov so zdravou výživou alebo v záhradkách a sadoch.

Nielen orechy, ale aj listy majú veľa zdraviu prospešných vlastnosti.

Je zdrojom mnohých bioaktívnych zlúčenín – éterických olejov , ako aj tanínov a flavonoidov, vrátane kvercetínu s antioxidačnými vlastnosťami.

Listy majú dezinfekčný účinok, sú skvelé aj na liečbu lupín. Keď sa pijú vo forme nálevu, dokážu liečiť parazitárne infekcie vrátane tých, ktoré spôsobuje škrkavka, a tiež zlepšiť fungovanie tráviaceho systému.

Čaj stimuluje vylučovanie tráviacich štiav, preto môže byť oporou pre žalúdok, pankreas a pečeň po ťažkom jedle. Vďaka prítomnosti tanínov poslúži aj ako pomôcka pri liečbe hnačky, najmä bakteriálneho charakteru.

Pravidelné pitie nálevu spomaľuje proces starnutia buniek a zmierňuje zápaly v tele. Má hypoglykemický potenciál (znižuje hladinu cukru v krvi), preto je neoceniteľný pre diabetikov a ľudí, ktorí bojujú s poruchami metabolizmu sacharidov.

2. Ako pripraviť tinktúru z orechového listu?

Bláhodárne vlastnosti extraktu z orechového listu možno využiť aj vo forme tinktúry. Pôsobí detoxikačne – prečisťuje krv, podporuje syntézu vitamínu K  a utesňuje steny ciev, ale môže byť aj liekom na problémy s pokožkou hlavy. Z tinktúry možno pripraviť oplach, ktorý vlasy stmavne, oživí a posilní.

Ingrediencie:

  • 30 g (2-3 polievkové lyžice) sušených orechových listov,
  • 150 ml alkoholu (vodka alebo lieh),
  • 100 ml pramenitej vody.

Ako postupovať?

  • Listy vlašského orecha by mali byť jemne rozdrvené a vložené do pohára so širokým dnom.
  • Bylinky zalejte vodou a alkoholom, potom prikryte gázou a odložte.
  • Nádobu premiešajte aspoň trikrát denne.
  • Po dvoch týždňoch tinktúru precedíme cez gázu do fľaštičky a dáme na 5-6 dní do chladničky.

Tinktúru treba konzumovať 2x denne jednu polievkovú lyžicu po dobu dvoch týždňov a pre zlepšenie činnosti tráviaceho systému je najlepšie užívať  nalačno.

Ak chcete použiť tinktúru na oplachovanie vlasov , rozrieďte 10 kvapiek v 1 litri vody. Vlasy by sa mali opláchnuť raz za niekoľko dní pri masáži hlavy. Výsledky možno očakávať po niekoľkých dňoch.

Zdieľajte tieto užitočné informácie aj so svojimi priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*