Cenné vlastnosti orechových listov možno využiť, keď si z nich pripravíme nálev alebo tinktúru. Čaj lieči žalúdočné neduhy vrátane hnačky, ale tiež znižuje hladinu cukru v krvi, zmierňuje zápaly a chráni pred aterosklerózou. Tinktúra zas čistí toxíny a podporuje krvotvorbu a dokonca zlepšuje stav vlasov.
1. Listy vlašských orechov sú cennou bylinnou surovinou
Jeseň je obdobím dozrievania vlašských orechov, ktoré majú mnohý z nás obzvlášť radi. Nie každý však vie, že strom ponúka oveľa viac ako samotné orechy – listy sú cennou surovinou, ktorú skúsení bylinkári zbierajú v lete a začiatkom jesene. Sušené sa používajú na prípravu nálevov, preto sa ich oplatí hľadať v regáloch obchodov so zdravou výživou alebo v záhradkách a sadoch.
Nielen orechy, ale aj listy majú veľa zdraviu prospešných vlastnosti.
Je zdrojom mnohých bioaktívnych zlúčenín – éterických olejov , ako aj tanínov a flavonoidov, vrátane kvercetínu s antioxidačnými vlastnosťami.
Listy majú dezinfekčný účinok, sú skvelé aj na liečbu lupín. Keď sa pijú vo forme nálevu, dokážu liečiť parazitárne infekcie vrátane tých, ktoré spôsobuje škrkavka, a tiež zlepšiť fungovanie tráviaceho systému.
Čaj stimuluje vylučovanie tráviacich štiav, preto môže byť oporou pre žalúdok, pankreas a pečeň po ťažkom jedle. Vďaka prítomnosti tanínov poslúži aj ako pomôcka pri liečbe hnačky, najmä bakteriálneho charakteru.
Pravidelné pitie nálevu spomaľuje proces starnutia buniek a zmierňuje zápaly v tele. Má hypoglykemický potenciál (znižuje hladinu cukru v krvi), preto je neoceniteľný pre diabetikov a ľudí, ktorí bojujú s poruchami metabolizmu sacharidov.
2. Ako pripraviť tinktúru z orechového listu?
Bláhodárne vlastnosti extraktu z orechového listu možno využiť aj vo forme tinktúry. Pôsobí detoxikačne – prečisťuje krv, podporuje syntézu vitamínu K a utesňuje steny ciev, ale môže byť aj liekom na problémy s pokožkou hlavy. Z tinktúry možno pripraviť oplach, ktorý vlasy stmavne, oživí a posilní.
Ingrediencie:
- 30 g (2-3 polievkové lyžice) sušených orechových listov,
- 150 ml alkoholu (vodka alebo lieh),
- 100 ml pramenitej vody.
Ako postupovať?
- Listy vlašského orecha by mali byť jemne rozdrvené a vložené do pohára so širokým dnom.
- Bylinky zalejte vodou a alkoholom, potom prikryte gázou a odložte.
- Nádobu premiešajte aspoň trikrát denne.
- Po dvoch týždňoch tinktúru precedíme cez gázu do fľaštičky a dáme na 5-6 dní do chladničky.
Tinktúru treba konzumovať 2x denne jednu polievkovú lyžicu po dobu dvoch týždňov a pre zlepšenie činnosti tráviaceho systému je najlepšie užívať nalačno.
Ak chcete použiť tinktúru na oplachovanie vlasov , rozrieďte 10 kvapiek v 1 litri vody. Vlasy by sa mali opláchnuť raz za niekoľko dní pri masáži hlavy. Výsledky možno očakávať po niekoľkých dňoch.
Zdieľajte tieto užitočné informácie aj so svojimi priateľmi!
Leave a Reply