Tri protirakovinové potraviny, ktoré môžu znížiť riziko úmrtnosti až o 30 %.

Tri najlepšie potraviny, ktoré zabraňujú rakovine a znižujú riziko úmrtnosti.

Vaša dlhovekosť by mohla byť ohrozená vážnymi zdravotnými problémami, ako je rakovina, ale našťastie niektoré potraviny môžu podľa odborníka poskytnúť ochranu.

Jedlo obsahuje viac ako len  vzhľad a chuť. V skutočnosti by nutričný profil určitých potravín  mohol byť taký silný, že by mohol odvrátiť vážne hrozby pre dlhovekosť, ako je rakovina. Odborník sa s chuťou podelil o tri potraviny, ktoré to dokážu.

Aj keď neexistuje univerzálny prístup k dlhovekosti,  zdravá strava je základom dlhého a zdravého života.

Tony Pemberton, odborník na výživu, sa podelil o tri potraviny, ktoré skutočne vyčnievajú z radu.

1) Kakao

Pravdepodobne si už pochutnávate na kakau vo forme čokolády, no odborník vysvetlil, že by ste sa mali rozhodnúť pre surové kakao.

Pemberton povedal: „Surové kakao obsahuje polyfenoly – antioxidanty – ktoré pomáhajú pri oprave DNA.“

„Je tiež bohaté na alkaloid teobromín, ktorý pomáha znižovať zápal a môže vás chrániť pred chorobami, ako sú srdcové choroby, rakovina a cukrovka.“

Expert zdieľal, že približne 20 až 30 gramov kakaa denne by malo stačiť na vykonanie tohto účinku a poskytnutie „významnej“ dávky polyfenolu.

2) Zelený čaj

Ak sa necítite v pokušení vymeniť svoju každodennú šálku kávy za jej zelenú alternatívu, toto vás môže vyzvať, aby ste sa znova zamysleli.

  • Zelený čaj obsahuje antioxidanty nazývané katechíny, ktoré znižujú zápal a pomáhajú pri oprave DNA.
  • Zelený čaj obsahuje EGCG, najsilnejší typ katechínu, ktorý tiež zlepšuje vašu náladu, stratu tuku a dokonca aj zdravie oči.
  • Tento účinok majú aj iné druhy čaju, ale zelený čaj má najviac výhod.

Ba čo viac, aj jediná šálka zeleného čaju  by podľa odborníka mohla začať robiť rozdiely.

3) Zelená káva

Aj keď táto možnosť môže znieť exoticky, zelené kávové zrná sú len nepražené kávové zrná.

Pemberton povedal: „Kávové zrná sú prirodzene zelené, ale proces praženia spôsobí ich zhnednutie.“

„Zrnká zelenej kávy sú bohaté na antioxidanty a iné farmakologicky aktívne zlúčeniny, ktoré znižujú riziko rakoviny a zápalu, ale proces praženia poškodzuje niektoré z týchto vlastností.“

Odborník dodal, že by ste sa mali snažiť o približne tri šálky tohto nápoja denne, pričom by ste nemali presiahnuť 400 mg kofeínu.

Okrem odvrátenia život ohrozujúcich problémov, ako je rakovina, môžu tieto tri potraviny predlžiť vašu dlhovekosť vďaka obsahu antioxidantov.

„Tieto tri potraviny majú vysoký obsah polyfenolov, čo je typ antioxidantu, ktorý dáva ovociu a zelenine farbu.“

„Nedávna štúdia publikovaná v Journal of Nutrition zistila, že ľudia, ktorí jedli veľké množstvo polyfenolov, mali o 30 percent nižšiu úmrtnosť  v porovnaní s ľuďmi s miernym príjmom.“

Ak vás tieto tri možnosti nelákajú, existuje množstvo iných potravín, ktoré sú plné polyfenolov.

Zdravotný portál Zoe vysvetľuje, že bobule, orechy, semená, olivový olej, fazuľa, zelenina a sója môžu pomôcť „zabezpečiť, aby vaša strava bola bohatá“ na tieto rastlinné dobroty.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*