6 potravín, ktoré vám môžu spôsobiť problémy so štítnou žľazou. Ak ju máte oslabenú, vyhnite sa im!

Ak vaša štítna žľaza nie je v poriadku, týmto potravinám sa určite vyhnite!

Najdôležitejšia vec na udržanie zdravia štítnej žľazy je prevencia, včas rozpoznať, že niečo nie je v poriadku, a okamžite začať profesionálnu liečbu. Okrem toho aj udržiavanie zdravia zahŕňa veľa dôležitých úloh, ako je  aj správna životospráva a zdravý jedálniček, takže nasledujúcim 6 potravinám by sa mali vyhnúť tí, ktorí majú problémy so štítnou žľazou.

1. CUKOR

Rafinovaný cukor spôsobuje zvýšenie hladiny cukru v krvi, čo nie je dobrý účinok, ak má niekto problémy so štítnou žľazou. Potraviny nasýtené cukrom tiež negatívne ovplyvňujú fungovanie pankreasu, čo môže nakoniec viesť k inzulínovej rezistencii. Sladké potraviny sú tiež nebezpečné pre štítnu žľazu, pretože znižujú produkciu hormónov a zanechávajú telo neschopné správne fungovať.

2. KÁVA

S kávou by mali pacienti s chorou štítnou žľazou zaobchádzať opatrne. Pitie kávy s mierou nepredstavuje zvláštne nebezpečenstvo, ale ak pijete niekoľko šálok denne silnej čiernej kávy, môže byť narušené normálne fungovanie nadobličiek.

3. VYPRÁŽANÉ JEDLÁ

Problém s vyprážaním a opekaním potravín spočíva v tom, že obsahujú takzvané škodlivé trans-tuky, ktoré nie sú vôbec dobré pre fungovanie štítnej žľazy, takže týmto mastným pochúťkam sa treba vyhnúť.

4. LEPOK

Potraviny bohaté na lepok majú tiež škodlivý účinok, pretože proteín nazývaný gliadín je často identifikovaný ako cudzie teleso telom ľudí, ktorí majú problémami so štítnou žľazou, takže imunitný systém proti nemu začne útok, čo zase vedie k pocitu nevoľnosti. Preto tí, ktorí nemajú funkčnú štítnu žľazu, by nemali konzumovať výrobky obsahujúce lepok.

5. SÓJA

Hoci konzumácia sóje je povolená, mala by sa konzumovať s mierou, pretože zabraňuje absorpcii hormónu produkovaného štítnou žľazou. Napríklad lekári odporúčajú, že ak ste jedli sóju, počkajte najmenej 4 hodiny a až potom užite predpísaný liek, pretože počas tejto doby je telo schopné rozložiť sóju, takže z toho neskôr nebudú žiadne problémy.

6. Krížová zelenina

Príkladom takejto zeleniny je kapusta alebo brokolica. Môže spôsobiť problémy hlavne u pacientov, ktorí trpia nedostatkom jódu. Ak je však váš príjem živín primeraný a bohatý, potom trochu brokolice nemôže ublížiť.

Zdieľajte tieto rady s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*