Výborný koláč, ktorý môžete okrem jabĺk plniť napríklad tvarohom, pudingom, alebo inou náplňou podľa vašej chuti. Jeho tajomstvo je ukryté vo vláčnom ceste, ktoré sa doslova rozpadá na jazyku. Ja ho mám z kuchárskej zbierky mojej babičky, recept pochádza ešte z prvej republiky
Potrebujeme:
1 ks vajce
8 lyžíc vlažného mlieka
250 g masla (ak nemáte, dajte heru)
1 bal. prášku do pečiva
1/2 kocky droždia
500 g polohrubej múky
citrónovú kôru
Šťavu z 1/2 citróny
Štipku soli
1 lyžicu cukru
Náplň:
5-6 menších jabĺk
1-2 hrste mletých orechov
1 lyžičku mletej škorice
Cukor podľa toho, aké sladké máme jablká
Na potretie:
Maslo
Na posypanie:
Práškový cukor
Postup:
Zo surovín na cesto rukami rýchlo vypracujeme cesto, zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať 30 minút.
Potom ho rozdelíme na dve časti a rozvaľkáme dva rovnako veľké pláty na veľkosť plechu.
Prvý plát uložíme na tukom vymastený plech a na cesto navrstvíme náplň. Jablká zmiešané s orechmi, škoricou, hrozienkami a cukrom
Prekryjeme druhým plátom a dobre z bokov zatlačíme (aby sa náplň neroztiekla), zvrchu popicháme vidličkou a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov, kým povrch koláčika nie je zlatistý. Ešte horúce potrieme maslom a pocukrujeme práškovým cukrom.
Leave a Reply