Chráni pred mŕtvicou. Okamžite ho zaraďte do svojho jedálnička!

Draslík je jedným z najcennejších minerálov, ktorý by nemal chýbať vo vašej každodennej strave. Chráni srdce a výrazne znižuje riziko mŕtvice. Jeho nedostatok je preto veľmi nebezpečný pre zdravie a dokonca aj život. Čo by ste  mali jesť, aby sa to nestalo?

1. Draslík chráni pred mŕtvicou

Hypokaliémia alebo nedostatok draslíka môže mať veľmi dramatický priebeh a viesť k vážnym ochoreniam, vrátane srdcových. To zahŕňa fibriláciu predsiení, ktorá je najčastejšou arytmiou. Zvyšuje riziko mŕtvice a smrti.

Avokádo by nemalo chýbať v strave bohatej na draslík.

Výskum amerických vedcov z Albert Einstein College of Medicine publikovaný v časopise „Stroke“ dokázal, že strava bohatá na  draslík môže výrazne znížiť riziko mŕtvice .

Po preskúmaní viac ako 90 000 ženy vo veku 50-79 rokov zistili, že vysoký príjem draslíka bol spojený s nižším rizikom mŕtvice a úmrtnosťou zo všetkých príčin. V skupine žien, ktoré nemali problémy s  vysokým krvným tlakom, bolo riziko mozgovej príhody nižšie až o 30 percent.

2. Strava bohatá na draslík – čo jesť?

British Heart Foundation (BHF) tiež poukazuje na výhody stravy bohatej na draslík. Odborníci zdôrazňujú, že výrazne znižuje nielen riziko mŕtvice, ale aj  infarktu.

Podľa odporúčaní BHF by v takejto strave nemali chýbať:

  • kuracie mäso (174 gramov obsahuje 574 miligramov draslíka),
  • banány (jeden obsahuje 330 mg),
  • avokádo (polovica obsahuje 360 ​​mg),
  • brokolica (80 g obsahuje 317 mg),
  • špenát (80 g obsahuje 545 mg),
  • varený losos (154 g obsahuje 634 mg),
  • zemiaky (175 g obsahuje 639 mg),
  • odstredené mlieko (30 g obsahuje 538 mg).

Kakao, biele fazule, arašidy, horká čokoláda a pohánka sú tiež bohatým zdrojom draslíka.

Zdieľajte tieto rady aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*