Veľa ľudí miluje tieto nápoje. Vedú k vypadávaniu vlasov a zvyšujú riziko vážnej rakoviny!

Štúdie uskutočnené v Číne poukazujú na ďalšie negatívne účinky konzumácie sladených nápojov. Mužom, ktorí po nich siahajú niekoľkokrát týždenne, hrozí predčasné vypadávanie vlasov. Dôvodov, prečo by sme ich mali zo stravy vylúčiť, je však oveľa viac.

1. Prekvapivé závery vedcov

Vedci z univerzity Tsinghua v Pekingu analyzovali údaje o 1000 mužoch vo veku 18 až 45 rokov. Pri analýze zohľadňovali okrem množstva a frekvencie konzumácie sladených nápojov aj ďalšie rizikové faktory, akými sú fajčenie, strava , konzumácia alkoholu, farbenie a odfarbovanie vlasov a rodinná predispozícia k plešatosti.

Autori štúdie zistili, že až 30 percent mužov, ktorí pili jeden sladký nápoj denne (jeden až tri litre týždenne), mali väčšiu pravdepodobnosť problémov s vypadávaním vlasov – či už to boli limonády, energetické nápoje, sladené džúsy alebo sladená káva a čaj. Riziko androgénnej alopécie bolo ešte vyššie v skupine, ktorá uvádzala pitie viac ako jedného sladeného nápoja denne (viac ako štyri litre týždenne).

Časté pitie sladených nápojov zvyšuje riziko inzulínovej rezistencie a cukrovky.

Prekvapivý objav Číňanov opisuje  na sociálnych sieťach Prof. dr hab. n. med.Ewa Stachowska, odborníčka v odbore nutrigenomika a nutrigenetika, vedúca Katedry biochémie a výživy ľudí Pomoranskej lekárskej univerzity v Štetíne.

„Záver je taký, že ak ste muž blížiaci sa k tridsiatke – je vhodné vzdať sa zlozvykov. Medzi ne patrí pitie sladených nápojov. Hrozí, že ak sa ich nevzdáte, je možné, že vás vlasy „opustia“ – varuje odborník.

2. „Nadmerné množstvo sacharidov má dramatické účinky“

Zdá sa, že mechanizmus týchto zmien súvisí napr. s poruchami sekrécie hormónov a zmenami črevnej mikrobioty.  Predchádzajúce štúdie spájali vypadávanie vlasov s: s inzulínovou rezistenciou, mechanizmus týchto porúch môže súvisieť. Zvýšené hladiny androgénov sa pozorujú pri zvýšených hladinách inzulínu a tieto hormóny sú jedným z hlavných faktorov pri vyskyte androgénnej alopécie .

Nadbytok sacharidov  v strave má dramatické účinky. Sladené nápoje narúšajú prirodzenú homeostázu, pokiaľ ide o glokózu t. j. udržiavanie normálnej hladiny cukru v krvi. Nadmerná voľná glukóza v krvi poškodzuje bielkoviny a stimuluje glykáciu, proces, ktorý vedie k tvorbe patologických bielkovín.  To urýchľuje proces starnutia, ale negatívne ovplyvňuje aj črevnú mikrobiotu. Takéto prekrmovanie veľmi sladkými produktmi mikrobioty spôsobuje rast tých mikroorganizmov, ktoré najviac využívajú jednoduché cukry – t.j. huby plesne dodáva odborník.

3. Sladené nápoje zvyšujú riziko rakoviny pečene

Lekári a odborníci na výživu poukazujú na dlhý zoznam vedľajších účinkov spojených s pravidelnou konzumáciou sladených nápojov. Ich zneužívanie zvyšuje nielen riziko vzniku inzulínovej rezistencie a cukrovky, ale môže viesť aj k nadváhe a obezite.

Ukázalo sa, že nadmerná konzumácia sladených nápojov súvisí s s rakovinou pečene . Výskumníci analyzovali lekárske záznamy viac ako 90 000 ľudí. ženy vo veku 50 až 79 rokov. Analýza ukázala, že ženy, ktoré konzumovali aspoň jeden sladený nápoj denne, mali o 73 percent vyššiu pravdepodobnosť väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene ako u žien, ktoré konzumovali menej ako tri sladené nápoje mesačne.

Odborníčka na klinickú výživu zdôrazňuje, že za vylúčenie sladkých nápojov zo stravy sa nám naše telo veľmi rýchlo poďakuje. Voda je vždy tou najlepšou voľbou pre naše zdravie.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*