„Tekuté zlato“ podporuje pečeň a chráni pred rakovinou. Tri polievkové lyžice denne stačia!

Nie nadarmo sa mu hovorí tekuté zlato!

Olivový olej sa z právoplatného dôvodu nazýva „tekuté zlato“. Podporuje pečeň, chráni pred aterosklerózou a rakovinou. Navyše je tak všestranný, že sa dá pridať takmer do každého jedla.

1. Olivový olej chráni srdce

Olivový olej  je jedným z pilierov stredomorskej stravy,  uznávaný ako jeden z najzdravších a odporúčaný lekármi pri prevencii a liečbe mnohých chorôb.

Najlepšie je siahnuť po prvom lisovaní (extra virgin), pretože má viac živín ako rafinovaný  olej. Zahŕňa napr. vitamíny skupiny B a vitamín E, A a C. Je tiež zdrojom minerálov ako draslík, horčík a fosfor, ako aj omega 3 a omega 6 nenasýtených mastných kyselín.

Olivový olej pomáha znižovať krvný tlak a cholesterol a zabraňuje kôrnateniu ciev, čím je neoceniteľný pri prevencii  aterosklerózy. Znižujeme tak aj riziko mŕtvice  či srdcového infarktu.

Olivový olej má mnoho zdravotných výhod (Getty Images)

Okrem toho môžu živiny v olivovom oleji bojovať proti škodlivým baktériám, ako je  Helicobacter pyroli, ktoré zvyšujú riziko mnohých závažných ochorení, vrátane  rakoviny žalúdka.

Olivový olej tiež pomáha  tráviť tuky, čím podporuje činnosť pečene a zlepšuje peristaltiku čriev.

2. Olej na črevá a mozog

Stredomorská strava založená okrem iného na olivovom oleji je tiež neoceniteľná pri prevencii rakoviny, vrátane rakoviny hrubého čreva a konečníka,  pankreasu a prsníka.

Mozog vám bude vďačný  za stravu bohatú na olivový olej. Vedci z Auburn University v USA zistili, že má pozitívny vplyv na ľudí s miernou kognitívnou poruchou.

Výsledky štúdie publikovanej v časopise Nutrients naznačujú, že olivový olej ovplyvňuje zdravie mozgu a zlepšuje hematoencefalickú bariéru a funkciu pamäte. Stačia len  tri polievkové lyžice denne.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*