Susedka nastrúhala jablká, vyšľahala sneh a upiekla ten najlepší jablkový koláčik aký poznám!

Suroviny

Cesto:

  • 6 žĺtkov
  • 250 g masla
  • 150 g práškového cukru
  • 300 g gréckeho jogurtu
  • 350 g hladkej múky
  • 10 g prášku do pečiva
  • 1/4 čajovej lyžičky sódy
  • 2 lyžičky vanilkovej esencie
  • 1 lyžička soli

Jablková plnka:

  • 1500 g strúhaných jabĺk
  • 1 vanilkový cukor
  • kryštálový cukor podľa chuti
  • 50 g masla
  • 1 lyžica kukuričného škrobu
  • 2 lyžičky škorice

Bielkový sneh:

  • 6 bielkov
  • 125 g práškového cukru
  • 2 vanilkový cukor
  • šťava z polovice citróna
  • štipka soli

Postup prípravy

Najskôr si pripravíme jablká..jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle..Dáme ich d hrnca a pridáme k nim cukor, maslo a škoricu..Na menšom plameni ich povaríme..Keď jablká pustia šťavu scedíme ju a necháme vychladnúť..Do šťavy potom rozrobíme škrob , a vlejeme ho za stáleho miešania k jablkám a uvaríme hustú jablkovú kašu..

Vyhrejeme si rúru na 180°C..Vymiešame v miske maslo so štipkou soli a cukrom do peny,potom vmiešame žĺtka a vanilkovú esenciu..

Pridáme jogurt s práškom do pečiva a so sódou, a za stáleho miesenia vmiešame aj múku..Vypracujeme tuhšie cesto.

Plech na pečenie cca 23 x 40 si vymastíme maslom a na dno plechu dáme cesto, ktoré prstami popritláčame.Cesto si predpečieme vo vyhriatej rúre asi 25 minút..

Potom plech vyberieme a rozprestrieme teplú jablkovú plnku ..Vložíme nazad do rúry a pečieme 10 minút.

Medzitým si pripravíme bielkový sneh.Bielka vyšľaháme so štipkou soli do peny, potom postupne pridávame cukor, a citrónovú šťavu a ušľaháme tuhý sneh.

Vyberieme koláč z rúry a sneh dáme na jablkovú vrstvu..Rovnomerne ho rozotrieme a vidličkou môžete urobiť vzory..Plech opäť vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 minút.

Po upečení necháme koláčik úplne vychladnúť a potom nakrájame na porcie.

Zdieľajte tento skvelý recept so svojimi priateľmi na Facebooku!

zdroj: retetefeldefel.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*