Egreš je krík podobný ríbezli, ktorý má chutné, kyslejšie plody egreše, ktoré môžu byť zelenej, zeleno-žltej alebo červenej farby. Egreš dorastá do výšky 1 – 1,5 metra a je to viacročná rastlina. Na celej rastline sú jemné chĺpky, niektoré druhy egreša sú skoro bez chĺpkov. Druhov egreša je dnes vyše 800.
Mnohí ľudia si toto ovocie pamätajú najmä zo svojho detstva, kedy sa nachádzal skoro v každej záhrade. Dnešne deti bohužiaľ už možno ani nevedia ako egreš chutí. Je to na škodu, pretože egreše sú skutočne výživným ovocím, a dopestovať si ho môžete jednoducho aj doma v črepníku alebo na záhrade.
Egreše sa vyznačujú veľkým množstvom kremíka, ktorý má za následok spevňovanie väzivového tkaniva a odvodzovanie ťažkých kovov z organizmu. Okrem iného obsahuje tiež značné množstvo vlákniny, ktorá prečisťuje črevá. Dužina egrešu obsahuje veľa provitamínu A chrániaceho sliznicu a bunky, biotínu, pyrodoxínu (vitamín B6 podporujúci bielkovinový metabolizmus, činnosť srdca, nervov a rast vlasov) a predovšetkým vitamínu C, ktorý podporuje náš imunitný systém, nervovú a mozgovú činnosť. Plody nám tiež poskytujú značné množstvo mangánu a horčíka a ďalej močopudný draslík a zinok. Ich šupka je zase plná polonenasýtených mastných kyselín.
Medzi hlavné liečivé účinky egrešov patrí:
- detoxikácia organizmu, predovšetkým mozgu
- prečistenie a detoxikácia čreva
- podporujú trávenie
- odvodňujúce a močopudné účinky
- zlepšenie utilizácie bielkovín
- podpora rastu vlasov
- sú veľmi vhodné pre zlepšenie zraku
- podpora zdravej pokožky
- posilnenie ciev a väzivových tkanív
- vďaka ich obsahu kremíka sú výborné na spevnenie žíl a tepien, preto ak sa vám objavia viditeľné kŕčová žily, týždňová kúra môže spomaliť ochabovanie cievneho systému.
Zber a využitie plodov egreša
Prvé plody má už v polovici mája. Síce ešte nie sú celkom zrelé, ale práve tieto sú vhodné na kuchynské spracovanie a konzervovanie. Ide o tzv. zelený alebo prvý zber, kedy sa oberie len časť úrody. Krajšie plody vyššej kvality sa ponechávajú na úplné dozretie. Ďalším obdobím zberu je jún, júl až august, podľa odrody.
Egreše sú výživným zdrojom vitamínov a minerálov, atraktívnym ovocím na stôl i na prípravu džemov, kompótov, mrazených krémov a pást. Sú vhodné do nápojov, koláčov, smoothie, šalátov, kaší alebo ako príloha k mäsu, syru či rybám.
Rýchly recept: Egrešové čatní s cibuľou a hrozienkami
- 1,5 kg egrešov
- 250 g cibule
- 175 g hrozienok
- 350 g kryštálového cukru
- kl perníkového korenia
- kl mletého horčičného semienka
- soľ
- 600 ml bieleho octu
Postup:
- Cibuľu nakrájame nadrobno, povaríme v troche vody domäkka a scedíme. Potom prisypeme egreše, kryštálový cukor, perníkové korenie, horčičné semienka a soľ.
- Zmes dáme do hrnca a zalejeme octom. Na miernom ohni ju potom varíme asi hodinu do zhustnutia, nakoniec egrešové čatní rozdelíme do pohárov.
Bol tento článok užitočný? Zdieľajte ho so svojou rodinou a priateľmi!
Leave a Reply