Veľmi chutný jablkový koláč s pudingom a šľahačkou!! Keď tento koláč vyskúšate, budete ho chcieť piecť každý deň, je taký chutný. Tento recept na jablkový koláč je obzvlášť dobrý, tak krásne ovocný a krémový s pudingom a šľahačkou!
Ingrediencie:
Cesto:
- 60 gramov polohrubej múky
- 30 g kukuričného škrobu
- 3 vajcia
- 75 g práškového cukru
- 25 g rozpusteného masla
- štipka soli
Jablková náplň:
- 800 g jabĺk (odkôstkovaných a olúpaných)
- 1 lyžička škorice
- 3 polievkové lyžice cukru
- šťava z pol 1/2 citróna
- 20 g pšeničný alebo kukuričný škrob ( Maizéna)
- 100 ml jablkovej šťavy
Puding:
- 1 balenie vanilkového pudingového prášku (37 g)
- 500 ml mlieka
- 40 gramov cukru
Na vrch:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 balíček smeta fix
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g nastrúhanej bielej čokolády
Postup:
Piškótový plát:
Bielka oddelíme od žĺtkov. Bielka vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom do krémova, pridáme tuhý sneh z bielok, opatrne premiešame, opatrne primiešame múku a škrob. Jemne premiešame. Nakoniec opatrne primiešame rozpustené maslo.
Pečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút. Upečieme do ružova. Necháme vychladnúť!
Jablková náplň:
Jablka očistíme a nakrájame na malé kocky. Jablka dáme na panvicu, pridáme cukor a šťavu z pol citróna, premiešame, pridáme škoricu, zakryjeme a udusíme na miernom ohni do mäkka.
Škrob zmiešame s jablkovou šťavou a pridáme do mäkkých jabĺk, za stáleho miešania uvaríme do hustá. Necháme mierne vychladnúť a potom navrstvíme na vychladnutý piškótový plát. Zarovnáme.
Puding:
100 ml studeného mlieka zmiešame s vanilkovým pudingovým práškom. Zvyšné mlieko s cukrom privedieme do varu, pridáme rozmiešanú pudingovú zmes a za stáleho miešania uvaríme hustý puding.
Vanilkový puding rovnomerne navrstvíme na jablkovú náplň, zakryjeme fóliou a odložíme do chladničky na 2-3 hodiny stuhnúť.
Smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a smeta fix do tuha.
Tuhú šľahačku rovnomerne navrstvíme na vychladnutú pudingovú vrstvu. Zarovnáme a vrch posypeme nastrúhanou bielou čokoládou. Dobrú chuť!
Leave a Reply