Nechcem sa chváliť, ale moja piškóta sa nikdy nepotrhá a je v nej len obyčajná múka. Takto ju piekla už moja babička!

Prezradím Vám , ako robím piškótu, ktorá sa naozaj nikdy nepotrhá. Najskôr som si uvedomila, že keď bol napísaný tento starý recept na piškótový koláč, polievkové lyžice boli oveľa väčšie ako sa používajú dnes. Preto vždy dávam  lyžicu  cukru  aj s kopčekom, samozrejme aj múky. Rúru počas pečenia neotváram a po upečení koláč  asi 5 minút nevyberiem, len mierne otvorím dvierka rúry. Nemusím ho ani testovať ihlou, vždy je dobre upečený.

Prísady:

  • vajce
  • koľko vajec, toľko lyžíc polohrubej  múky,
  • koľko vajec, toľko lyžíc cukru,
  • prášok do pečiva
  • pár kvapiek   citrónovej šťavy.
  • 1 vanilkový cukor

Príprava:

Koľko použijeme vajec, závisí od toho, aký veľký plech máme a aký hrubí plát chceme urobiť.

Bielka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom na tuhý sneh, pridáme par kvapiek citrónovej šťavy a miešame kým sa sneh nehýbe, keď otočíme misku, sneh z nej nesmie vypadnúť. Po jednom primiešame žĺtka. Múku preosejeme a zmiešame s práškom do pečiva. Múku opatrne po lyžiciach primiešame do vyšľahanej zmesi, aby nám sneh nespadol. Zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a zarovnáme, pečieme vo vyhriatej rúre pri 200°C asi 15-20 minút. Keď sa začnú okraje plátu odlepovať od okraja plechu je upečený. Rúru vypneme a otvoríme dvierka, necháme ešte 5 minút v teplej rúre.

Ak Vás tento recept zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*