Najlepšie júnové ovocie, dezertná ingrediencia v podobe koláčikov, ale to nie je všetko. Jahody možno pripraviť aj ako liečivu tinktúru, ktorá pôsobí protizápalovo, podporuje imunitu a čistí cievy od usadenín cholesterolu.
1. Nielen najchutnejšie, ale aj najzdravšie ovocie
Každý z nás čaká na červené a sladké jahody celý rok – bez týchto plodov si len ťažko vieme predstaviť letnú sezónu. Ich hlavnou výhodou ale nie je chuť, ale zdraviu prospešné vlastnosti. Sú bohaté na silný antioxidant – vitamín C , ďalej draslík , mangán, kyselinu listovú a vlákninu , zároveň je to nízko sacharidové a nízko kalorické ovocie a obsahujú cenné polyfenoly.
Medzi nimi si osobitnú pozornosť zaslúži kyselina elagová. Má antioxidačné, protizápalové a protirakovinové účinky. Štúdie ukázali, že tiež inhibuje rast baktérií Helicobacter pylori, zodpovedných za žalúdočné vredy.
Okrem toho má pozitívny vplyv na lipidový profil a krvný tlak. Vďaka tomuto faktu, ako aj obsahu vitamínu C a draslíka sú jahody skutočnou superpotravinou pre srdce. Jedna štúdia vykonaná výskumníkmi z Harvardu na 100 000 žien ukázali, že len tri porcie jahôd týždenne môžu znížiť riziko srdcového infarktu až o 32 percent.
Preto sa počas sezóny oplatí jesť jahody aj každý deň, mimo sezóny získate to najlepšie z jahôd zo zdraviu prospešnej tinktúry.
Jahody patria medzi najzdravšie ovocie (Pixabay)
2. Jahodová tinktúra – ako si ju vyrobiť?
Jahodová tinktúra pôsobí na znižovanie cholesterolu a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Vďaka prítomnosti antioxidantov vrátane kyseliny askorbovej môže podporovať imunitu aj v infekčnom období.
Navyše je veľmi jednoduchá na prípravu a ovocie, ktoré zostane po výrobe tinktúry, sa dá úspešne použiť na rôzne dezerty. Pre prítomnosť alkoholu by tinktúru ani ovocie z nej nemali konzumovať deti, mladistvý do 18 rokov a tehotné ženy.
Ingrediencie:
- 2 kg zrelých jahôd,
- 2 litre vodky,
- 0,5 kg cukru.
Postup:
- Jahody umyjeme, zbavíme stopiek a jemne osušíme.
- Ovocie preložíme do zaváracieho pohára a zasypeme cukrom, potom necháme 24 hodín odležať, aby pustilo šťavu.
- Vodku nalejte do pohára s ovocím, zatvorte a nechajte na tmavom a chladnom mieste tri týždne.
- Tinktúru sceďte cez gázu do fliaš, ovocie odložte.( Môžete po skonzumovať)
- Tinktúru nechajte vo fľašiach aspoň niekoľko týždňov na tmavom a chladnom mieste. Po uplynutí tejto doby je pripravená na konzumáciu.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply