Stačia 3 dni a 2 ingrediencie. Zníži krvný tlak, cholesterol, podporí imunitu, odstráni zápaly a anémiu!

Táto šťava vás nabije energiou ako káva, dodá vám energiu s botanickými antioxidantmi a vitamínmi, podporí trávenie a naštartuje váš metabolizmus. Obsahuje len malé množstvo ovocia, takže nespôsobuje uvoľňovanie glukózy, ale dokáže znížiť krvný tlak, zlepšiť prácu kardiovaskulárneho systému, podporuje prácu tráviaceho systému a bojuje proti  zápalom  v tele.

1. Denne pite šťavu z červenej repy a jablka

Cviklová a jablková  šťava , ktorú si  môžete ľahko pripravíte doma, je bombou vitamínu C, vitamínov skupiny B a vitamínu E. Obsahuje cenné minerály a antioxidanty, je tiež zdrojom vlákniny, ktorá podporuje činnosť čriev, priaznivo ovplyvňuje mikrobióm v tráviacom systéme a pomáha pri kontrole hmotnosti.

Do odšťavovača stačí hodiť dve alebo tri malé cvikly a jedno malé jablko. Šťavu možno obohatiť petržlenovou vňaťou a pre tých, ktorí nemajú radi zemitú chuť cvikly, bude dokonalým doplnkom citrónová šťava.

 Oplatí sa piť šťavu z červenej repy a jablka každý deň (Pixabay)

Pravidelné pitie tejto zmesi môže:

  • znížiť krvný tlak
  • podpora činnosti nervovej sústavy – vďaka vitamínom B a horčíku,
  • zlepšuje peristaltiku čriev a zabraňuje zápche,
  • zníženie zápalu v tele,
  • podpora imunity,
  • predchádzať anémii.

2. Cvikla je pokladnicou betaxantínu

Šťava za svoje vlastnosti vďačí predovšetkým cvikle. Obsahujú betaxantíny , ktoré znižujú oxidačný stres a podľa niektorých štúdií dokonca dokážu bojovať proti rakovinovým bunkám. V prípade rakoviny hrubého čreva a konečníka vďačí cvikla za svoje priaznivé účinky nielen antioxidantom, ale aj vláknine.

Repa je tiež zdrojom dusičnanov , ktoré sa v tele premieňajú na oxid dusnatý. Má vazodilatačný účinok , ktorý uľahčuje prietok krvi a tým znižuje krvný tlak a pôsobí kardioprotektívne.

Systematický prehľad a metaanalýza publikovaná v Frontiers in Nutrition zistila, že ľudia, ktorí pili šťavu z červenej repy, mali nižší systolický krvný tlak už po troch dňoch. Potvrdila to aj ďalšia štúdia publikovaná v „Journal of Academy of Nutrition and Dietetics“, podľa ktorej konzumácia zeleniny bohatej na dusičnany pozitívne ovplyvňuje tento zdravotný parameter.

Túto zeleninu má rado najmä srdce, pretože cvikla obsahuje aj draslík, vápnik a horčík .

Ďalšia vedecká štúdia ukázala, že jedna až dve šálky šťavy z červenej repy denne po 15 dňoch konzumácie môžu mať pozitívny vplyv na hladinu lipidov. Účastníci štúdie zaznamenali zvýšenie HDL cholesterolu o sedem bodov a zníženie „zlého“ cholesterolu alebo LDL o desať bodov.

Má táto šťava nejaké nevýhody? Prebytok cvikly v strave sa neodporúča ľuďom, ktorí bojujú s obličkovými kameňmi. Veľké množstvo produktov bohatých na oxalát môže zvýšiť riziko problémov s obličkami.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*