Najlepšie makové rezy, ktoré ma naučila moja babička! Sú také dobré, že si každý pýta recept…

Recept na tieto makové rezy mám od svojej babičky, ktorá bola pre mňa kuchárkou s veľkým K. V kuchyni sa vedela otáčať a jej dobroty boli povestné. Často robím doma pre svoju rodinu chutné makové rezy podľa jej receptu a zakaždým sa po nich len zapráši.
Ak aj vy milujete mak a nikdy neodoláte niečomu sladkému, potom je tento recept určený práve vám a verím, že vás poteší. S jeho pomocou pripravíte tie najlepšie makové rezy na svete, z ktorých sa vám budú dvíhať uši. Neveríte tomu? Potom ich vyskúšajte a uvidíte, že mi budete musieť dať za pravdu!

Čo budete potrebovať na prípravu?

300 g hladkej múky
200 g masla
250 g práškového cukru
200 g mletého maku
140 g polohrubej múky
100 g kyslej smotany
200 ml mlieka
3 vajcia
1/2 balíčka prášku do pečiva
2 balíčky vanilkového cukru
citrón

Postup:

  • Vyšľahajte kyslú smotanu so žĺtkami.
  • Z bielkov vyšľahajte sneh.
  • V miske zmiešajte dva typy preosiatej múky, prášok do pečiva, 150 g cukru, 150 g rozpusteného masla, mlieko a vypracujte hladké cesto.
  • Sneh pomaly zapracujte do cesta.
  • Z cesta vytvarujte bochník, zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
  • Medzitým si pripravte náplň: zmiešajte mak so 100 g masla, vanilkovým cukrom a kôrou z jedného citróna a dobre premiešajte.
  • Vyberte cesto z chladničky a rozdeľte ho na dve časti.
  • Potom každú časť rozvaľkajte na pomúčenom valčeku na plát s rozmermi plechu na pečenie.
  • Prvý plát cesta položte na plech vystlaný papierom na pečenie a navrstvite naň plnku.
  • Prikryte druhým plátom cesta a vrch popichajte vidličkou.
  • Plát cesta s náplňou vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 200 °C približne 10 minút.
  • Potom teplotu znížte na 170 °C a pečte ďalších 15 minút, kým vrch nie je zlatistý.
  • Po vytiahnutí z rúry nechajte vychladnúť, posypte ich práškovým cukrom a nakrájajte na rezy.

Som si istá, že si makové rezy zamilujete rovnako ako ja!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*