Najhoršia zložka stravy. Vedie k ochoreniam srdca, mozgu a rozvoju cukrovky 2. typu!

O škodlivosti transmastných kyselín hovoria odborníci už dlhšie. Súviseli s mnohými zdravotnými problémami, ako sú srdcové choroby, mŕtvica a cukrovka. Nedávny výskum odhaľuje, že môžu byť spojené aj so zvýšeným rizikom demencie.

1. Transmastné kyseliny, prírodné a umelé

Transmastné kyseliny môžu pochádzať z prírodných zdrojov a vznikajú ako výsledok procesu stužovania rastlinných olejov, ktorý sa nazýva hydrogenácia. Prvý z nich možno nájsť v hovädzom a jahňacom mäse a mliečnych výrobkoch.

Prírodné transmastné kyseliny sú oveľa menej škodlivé ako tie umelé, no mali by ste si na ne dávať pozor a obmedziť ich konzumáciu. Nadbytok je spojený s rizikom mnohých chorôb.

Umelé trans-tuky nájdete v margarínoch, vyprážaných jedlách, rýchlom občerstvení, niektorých druhoch chleba a pochutinách, ako sú čipsy a krekry. Sú tiež hojne zastúpené v spracovaných potravinách.

 Trans-tuky sa nachádzajú vo vysoko spracovaných potravinách (Pixabay)

2. Príčina mnohých chorôb

Prečo sú transmastné kyseliny také škodlivé?

Zvyšujú hladinu zlého LDL cholesterolu a zároveň znižujú hladinu dobrého HDL. To je spojené s rizikom kardiovaskulárnych ochorení, ako je ateroskleróza, srdcový infarkt alebo mŕtvica.

Okrem toho môžu transmastné kyseliny viesť k zápalu v tele a zvýšiť hladinu oxidačného stresu , čo vedie k zvýšenej produkcii voľných radikálov, ktoré môžu poškodiť DNA, proteíny a lipidy.

Chronický zápal je spojený so zvýšeným rizikom cukrovky 2. typu, srdcového infarktu, mŕtvice a autoimunitných ochorení. Trans-tuky tiež negatívne ovplyvňujú náš mozog a poškodzujú imunitný systém.

Choroby cievneho systému výrazne ovplyvňujú fungovanie nášho mozgu a zápaly v tele sú spájané s neurodegeneratívnymi ochoreniami, akými sú demencia, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

                           Dajte si pozor na pasce, ako sú cukrovinky 

3. Obmedzte transmastné kyseliny v strave

Preto by ste mali venovať pozornosť tomu, čo patrí do nášho jedálnička. V prvom rade by ste sa mali vyhnúť vysoko spracovaným potravinám. Produkty s vysokým obsahom transmastných kyselín sa oplatí nahradiť zdravšími alternatívami.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča obmedziť celkový príjem trans-tukov na 1 percento. celková energia spotrebovaná každý deň. Skontrolujte preto štítky a dávajte si pozor na skryté zdroje, ako sú sušienky, sušienky a cukrovinky.

Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*