Najzdravšia nátierka na chlieb. Jedzte 2 polievkové lyžice denne, budete mať srdce ako zvon!

Hoci pozostáva z veľkého množstva tuku, môže byť liekom na abnormálnu hladinu cholesterolu v krvi. Niekoľko polievkových lyžíc denne znižuje hladinu lipidov, chráni pred ukladaním aterosklerotického plátu v tepnách a predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam.

1. Vysoký cholesterol = ,,tichý zabiják“

Vysoký cholesterol sa nazýva „tichý zabijak“ – prispieva k rozvoju aterosklerózy, ktorá zvyšuje riziko infarktu myokardu, mozgovej príhody a podporuje demenciu. Najčastejším vinníkom je zlý životný štýl, strava s vysokým obsahom spracovaných potravín, nasýtených tukov a trans-tukov. Nie vždy je však tuk vo veľkom množstve škodlivý.

Dokonalým príkladom produktu, ktorý má množstvo zdraviu prospešných vlastností a zároveň obsahuje značné množstvo tukov, je arašidové maslo. Jedna polievková lyžica alebo asi 15 g arašidového masla obsahuje až 94 kcal, osem gramov tuku a takmer štyri gramy bielkovín. Napriek tomu sú podľa odborníkov arašidy aj maslo z nich zdrojom zdravia.

 Je zdrojom EFA, fytosterolov a antioxidantov

„Oriešky neobsahujú cholesterol, ale ich tuková frakcia obsahuje chemicky príbuzné necholesterolové steroly, známe ako rastlinné steroly alebo fytosteroly ,“ povedala pre express.co.uk odborníčka na výživu Mays Al-Ali.

Vysvetľuje, že fytosteroly môžu znižovať hladinu cholesterolu v krvi tým, že bránia vstrebávaniu lipidov do krvného obehu.

Okrem toho arašidy, ktoré v skutočnosti patria medzi semená strukovín, obsahujú aj mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré tiež priaznivo ovplyvňujú metabolizmus lipidov v tele.

2. Arašidové maslo. Dve polievkové lyžice denne stačia

Výskum v priebehu rokov dokázal, že arašidy v strave môžu tiež:

  • znižuje riziko chronických ochorení vrátane srdcových chorôb a dokonca aj rakoviny vďaka prítomnosti antioxidantov, t.j. fenolových kyselín a flavonoidov ,
  • priaznivo ovplyvňuje telesnú hmotnosť vďaka priaznivej kombinácii bielkovín, vlákniny a zdravých tukov,
  • zníženie krvného tlaku, LDL cholesterolu a triglyceridov vďaka rozpustnej a nerozpustnej vláknine prítomnej v arašidoch,
  • znížiť riziko cukrovky 2. typu – jedna štúdia zistila koreláciu medzi konzumáciou arašidového masla a cukrovkou.

Výživová poradkyňa upozorňuje, že množstvo orechového masla, ktoré by sa malo skonzumovať každý deň, by malo byť asi 30 g, teda dve polievkové lyžice.

„Musíte si viac kontrolovať porcie arašidového masla, pretože je vysoko koncentrované,“ varuje odborník.

Dodáva tiež, že na trhu sú aj ďalšie orechové pasty, ktoré môžu byť hodnotnou súčasťou každodennej stravy – lieskové alebo mandľové maslo. Upozorňuje však, aby ste si pozorne čítali zloženie výrobkov, vyhýbali sa tým s pridanou soľou, cukrom, farbivami či konzervantmi. Čím vyšší je obsah nesolených a nepražených orechov, tým bude výrobok hodnotnejší.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*