Červená repa je veľmi užitočná koreňová plodina obsahujúca veľa vitamínov a minerálov. Ale aby bolo telo plne nasýtené, je lepšie používať repu v surovej forme, bez tepelnej úpravy. V tomto článku vám ukážeme ako pripraviť lahodný šalát zo surovej cvikly .
Surová cvikla dobre odstraňuje toxíny z tela, čistí telo od solí a znižuje cholesterol. Táto plodina tiež pomáha obnoviť pečeňové bunky , posilňuje kosti a kĺby. Pravidelná konzumácia cviklových šalátov zlepší činnosť kardiovaskulárneho systému a pomôže udržať zrak v dobrej kondícii.
No a prejdime k lahodnému výberu zdravých a na prípravu nenáročných šalátov s cviklou.
Možno je to jeden z najbežnejších šalátov z červenej repy. A niet divu, že ho tak všetci milujú. Po prvé je pripravený v priebehu niekoľkých minút a po druhé bude skvelým zdravým doplnkom obeda či večere. Šalát môžeme podávať k tučnému mäsu, pretože repa pomáha tráviť ťažké a mastné jedlá .
INGREDIENCIE
- 1 cvikla
- 100 g vlašských orechov
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 mrkva
- 3 čl. l. majonéza alebo kyslá smotana
- petržlen podľa chuti
POSTUP
-
- Mrkvu a repu očistíme od šupky a potom nastrúhame na strúhadle.
- Premiešame, do vzniknutej zeleninovej zmesi roztlačíme cesnak.
- Orechy rozsekáme v mixéri a posypeme na repu s mrkvou.
- Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať a majonézu. Ak sa použije kyslá smotana, mali by ste pridať aj trochu soli a korenia. Šalát môžete tiež poliať olivovým olejom namiesto majonézy a kyslej smotany. Šalát chutí lepšie, ak ho necháte lúhovať 30 minút.
2) Surový cviklový šalát so sušenými slivkami a jogurtom
Toto jedlo sa určite dá nazvať kozmetickým šalátom, pretože má pozitívny vplyv na zdravie pokožky. Faktom je, že jeho zložky normalizujú metabolické procesy v tele, čo má pozitívny vplyv na vzhľad pokožky.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
INGREDIENCIE
- 1 cvikla
- 150 g sušených sliviek
- 100-150 g vlašských orechov
- 150 ml jogurtu
- 1 lyžička med
POSTUP
-
- Cviklu očistíme, rozotrieme na strúhadle. Sušené slivky zalejte na pol hodiny vriacou vodou a potom nakrájajte.
- Slivky kombinujeme s cviklou. Vlašské orechy tiež nasekáme, a pridáme do šalátu.
- Do šalátu pridajte med a jogurt. Premiešajte a vychutnávajte.
3) Šalát „Kefka“ s pomarančom
Tento šalát sa nazýva „Kefka“ – účinne čistí telo od toxínov a nasýti ho užitočnými látkami. Ak ho budete používať každý deň, zvýšite energiu a silu – telo zareaguje vďačnosťou.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
INGREDIENCIE
- 100 g repy
- 100 g jablka
- 80 g koreňa zeleru
- 1 pomaranč
- 100 g sušených sliviek
- 100 g mrkvy
- olivový olej
- soľ
POSTUP
-
- Mrkvu nastrúhame na strúhadle.
- Zeler tiež umyte a ošúpte. Trejeme na rovnakom strúhadle ako mrkvu.
- Potom pridáme čerstvo nastrúhanú cviklu.
- Sušené slivky namočíme na 3 minúty do horúcej vody a potom vodu scedíme. Sušené slivky nakrájame na malé kúsky. Tiež potrieme a pridáme jablko.
- Posledným bodom je pridať plátky ošúpaného pomaranča, mandarínky alebo grapefruitu.
- Šalát polejte rastlinným olejom, pridajte soľ a podávajte. Namiesto masla si môžete vziať aj kyslú smotanu alebo jogurt.
Leave a Reply