Predlžuje život, chráni pred infarktom a rakovinou. Pite ju každý deň!

Stojí za zváženie, prečo ranná káva nie je taká zlá, ako sa môže zdať. Zaujímavosťou je, že najnovšie vedecké výskumy dokazujú, že nielen čierna, čerstvo namletá káva má priaznivý vplyv na naše zdravie. Priaznivo pôsobia na organizmus aj iné  druhy kávy.

1. Priaznivý vplyv na zdravie

Pravidelné pitie kávy môže znížiť riziko chorôb, ako je rakovina, srdcový infarkt, mŕtvica, cukrovka a dokonca aj depresia. Káva doslova predlžuje život – ľudia, ktorí pijú dve alebo tri šálky kávy denne, majú oveľa menšie riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny.

Najnovšia štúdia, ktorá bola publikovaná v „Európskom časopise preventívnej kardiológie“, potvrdzuje, že konzumácia kávy môže mať priaznivý vplyv na zdravie. Do projektu boli prijatí vedci z Austrálie, ktorí použili údaje z databázy UK Biobank, a dospelí vo veku 40 – 69 rokov.

Cieľom štúdie bolo otestovať súvislosti medzi rôznymi druhmi kávy a rizikom úmrtnosti zo všetkých príčin a kardiovaskulárnych ochorení, ako je ochorenie koronárnych artérií, kongestívne srdcové zlyhanie a ischemická mozgová príhoda.

Štúdie sa zúčastnilo 449 563 ľudí, ktorí mali vyplniť prieskum o tom, aký druh kávy pijú a ako často ju pijú. Priemerná doba sledovania bola 12,5 roka.

Výsledky prieskumu boli nasledovné:

  • 44,1 percenta respondentov pilo instantnú kávu,
  • 18,4 percenta opýtaných pili mletú kávu,
  • 15,2 percenta respondentov pilo kávu bez kofeínu,
  • 22,4 percenta ľudia vyhlásili, že kávu nepijú.

Pri analýze prieskumov brali vedci do úvahy faktory ako obezita, cukrovka, fajčenie a konzumácia kávy a čaju.

2. Výrazné zníženie rizika úmrtia

„V tejto veľkej pozorovacej štúdii boli mletá káva, instantná káva a káva bez kofeínu spojená s ekvivalentným znížením kardiovaskulárnych ochorení a kardiovaskulárnej úmrtnosti alebo  úmrtnosti zo všetkých príčin,“ povedal autor štúdie profesor Peter Kistler z Baker Heart and Diabetes Research Institute v Melbourne.

Podľa výsledkov štúdie sa riziko úmrtia znížilo:

  • v prípade instantnej kávy – o 11 percent.
  • v prípade kávy bez kofeínu – o 14 percent.
  • v prípade mletej kávy – o 27 percent.

Táto štúdia nie je jediná, ktorá potvrdzuje zdravotné benefity kávy. Minulý rok vedci z Chung-Ang University vykonali štúdiu na kórejskej populácii, aby zistili, ako káva ovplyvňuje dĺžku života a srdce.

Podľa Korea Herald výsledky štúdie ukazujú, že „riziko úmrtia zo všetkých príčin sa znížilo o 21 percent u účastníkov, ktorí vypili viac ako tri šálky kávy denne“, zatiaľ čo riziko úmrtia na srdcové choroby sa znížilo o 42 percent už z jednej šálky denne.

3. Pár dôvodov, prečo by ste mali piť kávu

Profesor Kistler poukazuje na to, že konzumácia malého až stredného množstva ktoréhokoľvek z troch druhov kávy by mala byť považovaná za súčasť zdravého životného štýlu.

„Jedna šálka ráno pre potešenie a zdravie a príjemné vedomie, že stále môžete bezpečne a zdravo vypiť dve kávy navyše počas dňa“ – informuje prostredníctvom sociálnej siete kardiológ.

Profesor Kistler sa pýta, prečo je káva taká dobrá. Káva je podľa neho viac než len kofeín .

,,Najznámejšou zložkou kávy je kofeín, ale tento nápoj obsahuje viac ako 100 biologicky aktívnych látok.“ – vysvetľuje prof. Kistler. ,,Je pravdepodobné, že iné látky ako kofeín boli zodpovedné za pozitívne asociácie pozorované medzi pitím kávy, kardiovaskulárnymi ochoreniami a prežitím. Naše zistenia naznačujú, že pitie malých množstiev kávy všetkých druhov  možno považovať za správanie zdravé pre srdce.“

Štúdie uskutočnené v priebehu rokov dokazujú, že káva môže mať priaznivý vplyv na ďalšie aspekty nášho zdravia. Dokáže ovplyvniť metabolizmus, znížiť riziko vzniku cukrovky  a depresie a dokonca ochrániť pred rakovinou, ako je rakovina pečene, hrubého čreva, prsníka či prostaty.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*