Včelie hniezdo so škoricovými orieškami – jeden z najlepších receptov vašej babičky!

Osie hniezdo je jedna z najlepších pochúťok! Plná lahodných orieškov, škorice…pri pečení bude kuchyňa fantasticky voňať a rodina sa už nevie dočkať, kedy bude táto dobrota konečne hotová! 🙂

Pľundrové cesto – vzácny recept vašej babičky!

Príprava lístkového cesta je oveľa jednoduchšia, než si myslíte! Teraz môžete spoznať babičkin  najlepší recept na lístkové cesto!

Ingrediencie:

  • 300 g masla
  • 100 g hladkej múky + 20 g hladkej múky + 300 g hladkej múky
  • 40 g droždia
  • 1 lyžička cukru + 40 g cukru
  • 1 dl vlažného mlieka
  • 300 g  hladkej múky
  • 2 žĺtky
  • 40 g masla
  • nastrúhaná kôra z polovice citróna
  • štipka soli
  • pol pohára mlieka

Príprava:

300 g masla zmiešame so 100 g múky. Vytvarujeme do kocky a odložíme do chladničky.

40 g droždia zmiešame s 20 g múky, 1 lyžičkou cukru, 1 dl vlažného mlieka, vymiešame a necháme chvíľku stáť.

Z 300 g múky, 2 žĺtkov, 40 g cukru, 40 g masla, nastrúhanej kôry z  pol citróna, štipku soli, pol pohára mlieka a vymiešaného droždia vypracujeme vláčne cesto dobre ho  prepracujte tak, aby sa oddelilo od varešky aj misky. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik, do stredu dáme maslo zmiešané s múkou, ktoré sme odložili do chladničky, preložíme a  skladáme  tri  krát ako lístkové cesto. Po poslednom preložení cesto prikryjeme na pomúčenej doske a necháme 15 minút odpočívať, potom rozvaľkáme na hrúbku 5 mm na ďalšie spracovanie.

Včelie hniezdo so škoricovými orieškami

Ingrediencie:

  • Pľundrové cesto
  • roztopené maslo
  • nasekané vlašské orechy
  • cukor
  • hrozienka
  • škorica

Postup:

Pľundrové cesto vyvaľkáme na hrúbku 5 mm, potrieme ho rozpusteným maslom, bohato posypeme mletými vlašskými orechmi, polovičným množstvom cukru a hrozienkami podľa chuti. Plnku pokvapkáme rozpusteným maslom, potom podľa chuti posypeme škoricou a zvinieme ako roládu.

Teraz roládu nakrájame na kúsky široké ako prsty a vložíme na vymastený plech rezom nadol, necháme  ešte pol hodiny vykysnúť a potom pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 10-15 minút do červena. Dobrú chuť!

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*