Marhuľová sezóna sa začala. Marhuľový sirup a marhuľový džem je už hotový!

Marhuľový džem!

Na prípravu marhuľového džemu  používam iba dužinu, šupku vždy odstránim.  Surové ovocie pokvapkám trochou kyseliny vínnej, aby pred varením nezhnedlo.

Dužinu privediem do varu. Ku koncu varenia pridávam  cukor podľa chuti cukor, ešte povarím kým sa cukor rozpustí a spoji s marhuľovou dužinou. Chvíľku necháme povrieť. Ešte horúci džem naplním do pohárov, uzatvorím a zabalím do deky, nechám stáť do druhého dňa.

Marhuľový sirup!

Ingrediencie:

  • 4 kg marhuľovej dužiny
  • 6 l vody
  • 300-400 g cukor podľa chuti.

Na 4 kg ovocia pridám asi 1 liter vody, ak sa nám zdá zmes hustá môžeme pridať vodu podľa potreby. Uvaríme, a rozmixujeme na pyré tyčovým mixérom. Varíme, kým pena nezovrie. Pridáme cukor podľa chuti a necháme ešte chvíľku povrieť. Ešte horúci nápoj plníme do fliaš uzatvoríme a zabalíme do deky. Necháme vychladnúť!

Do nápoja môžete pridať vanilkový cukor, škoricu a mleté ​​klinčeky, dostanete nebeskú chuť! Koreniny však pridávajte opatrne, menej je niekedy viac!

Broskyňový džem!

  • 4,5 kg ovocia, (bez šupky a semienok)
  • 1,5 kg cukru
  • 100 g pektínu

Broskyne  sparíme , vložila do studenej vody, ošúpeme z nich šupku a vykôstkujeme. Dužinu nakrájame a dusíme na strednom ohni. Asi 15 minút. Potom pridáme cukor zmiešaný s pektínom dobre premiešame. Opäť varíme asi  15 minút. Rozmixujeme tyčovým mixérom. Varíme kým džem nezhustne ešte asi 20 minút, džem  by mal dosiahnuť asi 150°C.  Hotový džem plníme do pohárov, uzatvoríme, necháme mierne vychladnúť, sterilizujeme na sporáku ešte asi 10 minút, potom ich prikryjeme a necháme vychladnúť.

Marhuľový kompót!

Ovocie pri tomto recepte nevážim.

1  pohár naplním marhuľami prekrojenými na polovicu, pridám 1 polievkovú lyžicu cukru, 1 klinček, 1 štipku škorice, 1 štipku kyseliny citrónovej, 1 štipku benzoanu sodného. Poháre uzatvorím a sterilizujem asi 15  minút pri 85°C. Hotové kompóty prikryjem dekou a nechám vychladnúť.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*