Chránia pred rakovinou a pomáhajú obnoviť pečeň. Kúpite ich za pár centov!

Klinčeky nie sú len korením, ktoré dodáva nálevom a pečivu jedinečnú chuť. Ich využitie je oveľa širšie a ich zdravotné vlastnosti z nich robia cenný doplnok vašej domácej lekárničky.

1. Cenná korenina, po ktorej sa oplatí siahnuť

Klinčeky sú prirodzenou podporou imunitného systému. Obsahujú eugenol, ktorý má antivírusové a antibakteriálne účinky. Vďaka tomu pomáhajú zvyšovať obranyschopnosť organizmu a účinne bojovať proti infekciám. Pridanie niekoľkých klinčekov do hrejivého malinového čaju môže výrazne zlepšiť našu pohodu.

Aromatické korenie je užitočné aj pre tráviaci systém. Zvyšuje vylučovanie tráviacich enzýmov a tíši žalúdočné neduhy. Výskum vedcov z Lekárskej fakulty Univerzity v Lagose ukázal, že extrakt z klinčeka môže podporiť liečbu žalúdočných vredov. Obsah diétnej vlákniny v korení navyše zlepšuje peristaltiku čriev.

Klinčeky sú účinné aj proti ústnym problémom . Vďaka svojim anestetickým a antibakteriálnym vlastnostiam môžu pomôcť pri bolestiach zubov, pri liečbe plesňových infekcií,  ako je mykóza jazyka, a pri zmierňovaní príznakov paradentózy. Ba čo viac, žuvanie klinčekov pomáha zbaviť sa zápachu z úst.

Ich analgetické vlastnosti sa dajú využiť aj pri bolestiach hlavy. Ak ich nechcete jesť, môžete si ich namočiť napríklad do kokosového oleja a premasírovať si spánky.

2. Zdravotné vlastnosti klinčekov

Klinčeky sú prospešné aj pre pečeň. Štúdia vedcov z Káhiry potvrdila, že eugenol obsiahnutý v klinčekoch podporuje funkciu pečene , a tým čistí telo od toxínov.

Eugenol má tiež protirakovinové vlastnosti. Spoločný výskum vedcov z Číny a USA dokázal, že extrakt z klinčekov zabraňuje rastu nádorov. To zahŕňalo okrem iného rakovinu pľúc, prsníka a vaječníkov.

Klinčeky sú tiež jedným z najbohatších zdrojov polyfenolov. Sú to chemické zlúčeniny, ktoré pomáhajú znižovať cholesterol a krvný tlak , ako aj zlepšujú elasticitu tepien.

Po klinčekoch by mali siahnuť aj ľudia, ktorí bojujú s cukrovkou. Vedecké štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia klinčekov znižuje hladinu cukru v krvi , znižuje produkciu inzulínu a zlepšuje funkcie buniek zodpovedných za tento proces.

Klinčeky sú tiež zdrojom vitamínu K , ktorý pomáha udržiavať správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín K by sa však nemal užívať bez konzultácie s lekárom, pretože jeho kombinácia s antikoagulanciami môže spôsobiť vedľajšie účinky.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*