Má už vo svete takú zlú povesť, že ho v niektorých krajinách zakázali!
Obsahuje 13 rezistentných organických polutantov, karcinogénne chemikálie a v priemere najmenej 10-krát viac toxínov ako jeho divoké náprotivky. Chovaný losos má už vo svete takú zlú povesť, že ho v niektorých krajinách zakázali. Slováci ho však ďalej jedia – a to v surovom stave!
„Určite nehovoríme ľuďom, aby nejedli ryby. Hovoríme im, aby jedli menej chovaného lososa,“ hovorí Dr. David Carpenter, vedúci Inštitútu zdravia a životného prostredia Univerzity v Albany a spoluautor štúdie toxicity pre chované ryby. Jeho tím analyzoval 700 lososov z celého sveta. Závery, ktoré vyvodili, sú desivé!
Najtoxickejšie mäso na svete
PCB (chemikálie klasifikované Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny a Agentúrou na ochranu životného prostredia ako potenciálne karcinogénne), dioxíny, pesticídy. Všetky tieto škodlivé látky sú husto zastúpené v mäse chovaného lososa. Podľa vedcov obsahujú ryby zo severoeurópskych fariem až 10-krát viac toxínov ako voľne žijúci losos. Ale to nie je všetko.
Keďže chovaný losos je zameraný najmä na spotrebiteľov, ktorí sa zaujímajú skôr o cenu ako o zdravie, pri jeho výrobe sa používa syntetický astaxantín. Je to červený pigment pridávaný do krmiva pre ryby, aby zafarbil ich mäso do sýtejšej farby.
Farbivá nie sú jediným kontroverzným prvkom stravy chovaných lososov. Podľa portálu Mercola.pl ešte v 90. rokoch boli tieto ryby kŕmené potravou, ktorá až v 90 % obsahovala múčku z rýb a rybí tuk. Dnes sú tieto štatistiky úplne zdevastované a dosahujú škandalózne úrovne tohto krmiva a to 10-30 percent. Výsledkom je, že v chovaných lososoch ťažko nájdeme zdravé omega-3 kyseliny, ktoré nahradil nadbytok omega-6 kyselín, PCB a asi tucet ďalších organických škodlivín.
Tak nezdravé, že je to zakázané
Zatiaľ čo u nás celý trh so sushi reštauráciami ( je de facto postavený na chovaných lososoch ) prekvitá, niektoré krajiny vyjadrili rázny nesúhlas s predajom tohto produktu svojim obyvateľom. Nový Zéland a Austrália zakázali vo svojich krajinách predaj a konzumáciu chovaného lososa, ako aj prevádzku fariem škodlivých pre životné prostredie.
Na tomto mieste je vhodné poznamenať, že losos je stále veľmi zdravou a pre telo hodnotnou rybou. V tejto veci by ste však nemali šetriť a kupovať len voľne žijúce druhy, napríklad z Aljašky. Rozdiel v chuti a zdraví je neuveriteľný, ale farba je oveľa menej „impozantná“ To je však dobré znamenie; Veď nie je všetko zlato, čo sa blyští.
Čo si o tom myslíte? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply