Jedávate často sušienky, milujete hranolky alebo čipsy? Toto je recept na obezitu a aterosklerózu. Tieto produkty obsahujú jednu z najhorších zložiek. V dobe zvýšeného nutričného povedomia by sme sa jej mali vyhýbať ako moru. Trans mastné kyseliny sa nenápadne dostávajú do nášho tela. V Dánsku to už majú dávno vyriešené, u nás ich jeme neustále.
Málokedy venujeme pozornosť zloženiu potravín. Tým sa dopúšťame obrovskej chyby, pretože si takto kupujeme veľmi nezdravé veci, ktoré nám môžu uškodiť. Ich pravidelná konzumácia bude mať poľutovaniahodné účinky. Najnebezpečnejšie sú izoméry trans-tukov, ktoré sú známe ako „hydrogenovaný/ stužený tuk“ alebo „čiastočne hydrogenovaný tuk“.
Čo sú trans mastné kyseliny? Môžu viesť k vážnym ochoreniam
Hydrogenované tuky sa nachádzajú v mnohých potravinách, ktoré denne jeme. Vyrábajú sa hydrogenáciou rastlinných olejov. Majú dlhšiu trvanlivosť ako tekuté tuky, preto sa pridávajú do výrobkov s dlhšou trvanlivosťou. Trans-tuky sa nachádzajú aj v starých olejoch, ktoré sa často používajú v rôznych stravovacích zariadeniach.
Mnohí z nás si neuvedomujú účinky pravidelnej konzumácie tejto zložky. Zvyšuje hladinu zlého cholesterolu, čo následne vedie k ateroskleróze, infarktu a mŕtvici. Netreba dodávať, že stužené tuky sú príčinou obezity? Okrem toho sú škodlivé pre tehotné ženy a ich nenarodené dieťa.
Nájdeme ich v:
- rýchle občerstvenie,
- maslo a margarín,
- tyčinky, čokoláda a čokoládový krém,
- tavené syry,
- sušienky, keksy a koláče (zvyčajne v obchode),
- instantné polievky,
- slané pochutiny( tyčinky, krekry…)
Dánsko zaviedlo zákaz
V roku 2021 vstúpilo do platnosti nariadenie, ktoré stanovilo, že maximálne množstvo hydrogenovaných tukov v potravinárskych výrobkoch môže byť 2 g na 100 g.
– Výrobky určené pre konečného spotrebiteľa, ktoré presahujú hranicu 2 gramy na 100 gramov transmastných kyselín, sa nesmú uvádzať na trh. Druhou povinnosťou vyplývajúcou z nového nariadenia je informačná povinnosť. Na západe sa rozhodli viac bojovať za zdravie občanov. V Dánsku boli transmastné kyseliny zakázané už v roku 2003 a nemôžu sa používať pri výrobe potravín.
Leave a Reply