V minulosti ho jedli všetky deti. Dnes po tomto recept siahne už málokto!

Boli to ťažké, neisté, no určite aj veľmi originálne časy. O kuchyni v minulosti  sa toho dá predsa povedať veľa, no určite nie, že by bola nudná. A hoci si ju spájame s mnohými zaujímavými jedlami, jedno z nich je obzvlášť nezabudnuteľné.  A pamätáte si ešte  chutnú, chrumkavú maškrtu, ktorú  deti milovali?

Dnes sme mali trochu kulinárskeho sentimentu. Vráťme sa teda do kuchyne minulého režimu, vytvorenej za pomoci nevšednej kreativity našich mám a starých mám, ich šialenej vynaliezavosti a napokon aj z mála dostupných surovín, za ktorých obstaranie sa zaplatilo veľa hodín strávených v rade do obchoduNie každý hrdina nosí plášť, ako superman, však?

Kuchyňa v minulosti mala dve tváre. S nevôľou sa v myšlienkach vraciame k prvej z nich, nieto ešte  – v kuchyni. Ovocné polievky s haluškami, zelený špenátový prívarok  s vajíčkom, hrachový prívarok a iné…brrr. Tieto jedlá boli príčinou mnohých detských tráum.

Malo to však aj druhú stránku – jedlá a maškrty, ktoré v tom čase jedlo každé dieťa, až sa mu ušká triasli.

K predstaviteľom druhej  skupiny jedál  patria napr. Chrumkavé rezne z mortadelly,  čokoládový blok alebo karamelky. V časoch právom minulých existoval ešte jeden recept, pri ktorom sa nejednému dieťaťu zbiehali sliny. Bol to… chlieb vo vajci. Kto si pamätá?  – a hoci sa dnes zdá, že toto jedlo odporuje moderným stravovacím zásadám, radi sa k nemu z času na čas vraciame.

Tu je recept na návrat do minulosti – skutočný kulinársky stroj času – chlieb vo vajíčku!

Chlieb vo vajci – recept

Ingrediencie:

  • plátky starého chleba,
  • niekoľko vajec,
  • soľ, korenie, podľa chuti
  • olej na vyprážanie
  • 3-4 lyžice mlieka.

Spôsob prípravy:

  1.  Vajcia rozbijeme do misky a rozšľaháme. Pridajte pár lyžíc mlieka, dochuťte soľou a korením.
  2. Plátky starého chleba namočíme do pripravenej zmesi a opečieme z oboch strán na panvici, pričom dávame pozor, aby sa nepripálili. Dobrú chuť!

Robíte si ešte chlieb vo vajci? Napíšte nám komentár…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*