Boli to ťažké, neisté, no určite aj veľmi originálne časy. O kuchyni v minulosti sa toho dá predsa povedať veľa, no určite nie, že by bola nudná. A hoci si ju spájame s mnohými zaujímavými jedlami, jedno z nich je obzvlášť nezabudnuteľné. A pamätáte si ešte chutnú, chrumkavú maškrtu, ktorú deti milovali?
Dnes sme mali trochu kulinárskeho sentimentu. Vráťme sa teda do kuchyne minulého režimu, vytvorenej za pomoci nevšednej kreativity našich mám a starých mám, ich šialenej vynaliezavosti a napokon aj z mála dostupných surovín, za ktorých obstaranie sa zaplatilo veľa hodín strávených v rade do obchodu. Nie každý hrdina nosí plášť, ako superman, však?
Kuchyňa v minulosti mala dve tváre. S nevôľou sa v myšlienkach vraciame k prvej z nich, nieto ešte – v kuchyni. Ovocné polievky s haluškami, zelený špenátový prívarok s vajíčkom, hrachový prívarok a iné…brrr. Tieto jedlá boli príčinou mnohých detských tráum.
Malo to však aj druhú stránku – jedlá a maškrty, ktoré v tom čase jedlo každé dieťa, až sa mu ušká triasli.
K predstaviteľom druhej skupiny jedál patria napr. Chrumkavé rezne z mortadelly, čokoládový blok alebo karamelky. V časoch právom minulých existoval ešte jeden recept, pri ktorom sa nejednému dieťaťu zbiehali sliny. Bol to… chlieb vo vajci. Kto si pamätá? – a hoci sa dnes zdá, že toto jedlo odporuje moderným stravovacím zásadám, radi sa k nemu z času na čas vraciame.
Tu je recept na návrat do minulosti – skutočný kulinársky stroj času – chlieb vo vajíčku!
Chlieb vo vajci – recept
Ingrediencie:
- plátky starého chleba,
- niekoľko vajec,
- soľ, korenie, podľa chuti
- olej na vyprážanie
- 3-4 lyžice mlieka.
Spôsob prípravy:
- Vajcia rozbijeme do misky a rozšľaháme. Pridajte pár lyžíc mlieka, dochuťte soľou a korením.
- Plátky starého chleba namočíme do pripravenej zmesi a opečieme z oboch strán na panvici, pričom dávame pozor, aby sa nepripálili. Dobrú chuť!
Robíte si ešte chlieb vo vajci? Napíšte nám komentár…
Leave a Reply