Hoci mnohí z nás považujú horúcu polievku za zdravé a hrejivé jedlo, oplatí sa počkať, kým trochu vychladne, kým sa do nej pustíme. Známa lekárka, doktorka Deborah Lee z Dr. Fox Online Pharmacy, varuje, že konzumácia príliš horúceho jedla môže viesť k vážnym zdravotným problémom, vrátane zvýšeného rizika rakoviny pažeráka.
1. Horúca polievka môže viesť k zápalu
Doktorka Deborah Lee poukazuje na to, že konzumácia horúcej polievky môže priveľmi zaťažiť pažerák. Jedlo, ktoré je príliš horúce, môže viesť k popáleninám pažeráka, čo môže viesť k zápalu. Ak sa podráždenie vyskytuje opakovane a pravidelne, môže to viesť k produkcii rakovinových buniek.
Jedenie horúcej polievky bude mať pravdepodobne podobné účinky ako pitie horúcich nápojov, ako je káva alebo čaj. Štúdia publikovaná v Clinical Nutrition ukazuje, že konzumácia tekutín s vysokou teplotou môže takmer strojnásobiť riziko vzniku rakoviny pažeráka.
Táto štúdia zahŕňala viac ako 500 000 dospelých, ktorí často konzumovali kávu a čaj. Ukázalo sa, že je u nich väčšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny pažeráka. Niektoré dôkazy naznačujú, že to bolo spôsobené teplotným efektom. Vedci však zdôraznili, že v tejto oblasti je potrebný ďalší výskum.
2. Čo hovoria výskumy o horúcich nápojoch?
Dr. Deborah Lee sa tiež odvolala na prospektívnu štúdiu z roku 2019 o japonských pijanoch čaju. Zistilo sa, že tí, ktorí konzumovali aspoň 700 ml horúceho čaju (≥60 °C) denne, mali o 90 % vyššie riziko spinocelulárneho karcinómu pažeráka. v porovnaní s tými, ktorí vypili menej ako 700 ml denne pri teplote nižšej ako 60 °C.
Dr. Deborah Lee poznamenala, že spinocelulárny karcinóm pažeráka je diagnostikovaný častejšie v Ázii, čo môže byť spôsobené inými rizikovými faktormi, ako je fajčenie, vysoká konzumácia alkoholu a znečistenie životného prostredia . V Spojenom kráľovstve a Európe je však adenokarcinóm bežnejší a jeho spojenie s horúcimi nápojmi nie je tak jasne definované.
Tepelné podráždenie je pravdepodobne jedným z predisponujúcich faktorov rakoviny pažeráka. Preto sa odporúča vyhýbať sa konzumácii horúcich polievok a iných látok. Najlepšie je konzumovať potraviny a tekutiny pod 60°C.
Leave a Reply