Nakrájala citrón a zasypala ho soľou. Keď som uvidel výsledok, urobil som to isté! Toto je starodávny indický recept, ktorý málokto pozná…

Starodávny indický recept, ktorý pozná málokto!

Citrón je ovocie, ktoré všetci poznáme a používame v kuchyni. Citrón sa často používa na ochutenie šalátov, na dodávanie chuti a ako korenie pre rôzne jedlá. A, samozrejme, v sladkostiach. Používame nielen šťavu, ale aj jeho kožu.

Môžeme piť citrónovú šťavu alebo si vychutnať jej kyslú chuť jednoduchým jedením plátku. V skutočnosti má citrón tisíce užitočných vlastností.

Zaujíma vás otázka, ako? Poďme si to vysvetliť.

Citrón je bohatý na vitamíny C a B a tiež obsahuje kyselinu citrónovú a minerály, ako je vápnik a fosfor. Toto sú najdôležitejšie živiny, ktoré telo potrebuje na správne fungovanie. Citrón je silný antioxidant, ktorý môže zabrániť hromadeniu škodlivých látok v tele. To prispieva k normálnemu fungovaniu čriev a pomáha riešiť tráviace problémy, ako je nadúvanie. Okrem toho je citrón skvelý na zefektívnenie pomalého metabolizmu, najmä ak sa konzumuje ráno s teplou vodou.

Všeobecne… výhody citrónov sú mnohé a výhody, ktoré prináša, sú dobre známe. Existuje však spôsob, ako ešte zvýšiť jeho pozitívny vplyv na nás. A to všetko vďaka indickému receptu, ktorý sa používa aj v severnej Afrike.

Čo je to?

Hovoríme o fermentovaných citrónoch.

Vďaka fermentácii a soli sa citrón stáva vitamínovou bombou s enzýmami a minerálmi, čo ho robí trikrát užitočnejším a účinnejším a  zdravší ako obyčajný citrón.

Čo je citrónová fermentácia? Ak chcete vyvolať tento proces, musíte vykonať niekoľko krokov.

  • Po prvé, musíte si vziať dostatočne veľkú sklenenú nádobu, aby ste tam dali citróny.
  • Vezmite 4-5 citrónov, dôkladne ich umyte vo vode s prídavkom jedlej sódy.
  • Urobte dva rezy na každom citróne a zasypte  ich soľou, asi jednu lyžičku do každého citróna. Teraz musíte opatrne vtlačiť soľ do citróna tak, aby bola v kontakte s dužinou.
  • Vezmite  sklenenú nádobu, posypte dno hrsťou hrubej soli a začnite ukladať citróny a stláčať ich dohromady. Je dôležité nasypať  soľ aj medzi vrstvy. Zatvorte nádobu a nechajte citróny kvasiť 3 dni  na suchom, dobre vetranom mieste chránenom pred priamym zdrojom  svetla, nie na slnku. Po troch dňoch môžete citrón použiť podľa svojich predstáv. V chladničke Vám vydržia aj pol roka.

Tu si môžete pozrieť aj video ako na to:

Je vhodný na varenie a na ochutenie čaju a rôznych nápojov. Môžete ich konzumovať, ako chcete.

V lete je lepšie použiť tieto citróny s horúcim čajom, ktorý pomôže ukľudniť dýchacie cesty.

Ak chcete citrón použiť, stačí vybrať citrón z pohára, opláchnuť prebytočnú soľ a pokrájať ho  na malé kúsky

Sú dobré na ochutenie zeleniny vďaka svojej kyslo-slanej chuti. Zvláštnosť citróna však nie je len v chuti. Spočíva vo vysokom obsahu vitamínov a živín, ktoré vám pomôžu vždy zostať vo forme. Má dobrý vplyv na  črevá a žalúdok. Koniec koncov, tráviace problémy a pálenie záhy vám môžu pokaziť  celý deň. Okrem toho, vďaka prítomnosti antioxidantov a vplyvu soli ako zosilňovača, môžete urobiť svoju pokožku žiarivou, hladkou a zamatovou, pružnou,  očistenou od mazu a čiernych bodiek. Vďaka tomu budete vyzerať mladšie a budete uvoľnenejší.

Takýto citrón je  vynikajúci hemostatický a dezinfekčný prostriedok, ktorý navyše znižuje hladinu glukózy v krvi.

Je zrejmé, že ide o účinné antibakteriálne, antiseptické činidlo. Citróny so soľou dobre znižujú krvný tlak, sú užitočné na odstránenie bradavíc a mozolov, liečbu zapálených ďasien, artritídy a reumatizmu, kŕčových žíl, prechladnutia a chrípky …

Tento článok v žiadnom prípade nenahradí vzťah medzi lekárom a pacientom. Je informatívny a nie je určený ako návod na samoliečbu a diagnostiku. Návrhy a všeobecné odporúčania sú zamerané výlučne na podporu nových a účinnejších stravovacích návykov. A nezabudnite viesť zdravý a aktívny životný štýl! Patológie a niektoré fyziologické stavy vyžadujú priamy zásah odborníka v spolupráci s ošetrujúcim lekárom.

Ak Vás tento príspevok zaujal, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*