Jedna britská štúdia dokázala, že šafran môže úspešne zvrátiť stratu zraku u starších ľudí.
Účastníkmi týchto štúdií boli dôchodcovia, staršia populácia so slabým zrakom. Ich zrak sa výrazne zlepšil po konzumácii šafranu.
V mori liečivých rastlín, bylín, vôní a chutí, ktoré Boh stvoril pre človeka na planéte, vyniká šafran, korenie, ktoré mnohí nazývajú kráľom všetkých korenín.
Jeho liečivé vlastnosti sú zaznamenané v najstarších lekárskych knihách na svete, zatiaľ čo mnohé svedectvá hovoria o jeho neuveriteľných liečivých vlastnostiach.
Niektorí ho používali na prevenciu šírenia rakoviny, iní jednoducho prestali nosiť okuliare a ďalší potvrdili jeho veľmi silné antidepresívne vlastnosti. Celkovo stále viac ľudí hovorí o Božom lieku, šafrane, ktorého liečivé vlastnosti sú každým dňom čoraz obľúbenejšie.
Šafran sa kedysi používal ako liek proti žltačke, na liečbu moru, pravých kiahní a ovčích kiahní. Používal sa aj proti bolestiam a kŕčom, na zmiernenie bolesti brucha a ochorení obličiek a predmenštruačného nepohodlia.
Karotenoidy, ktoré možno nájsť v šafrane, majú protirakovinové, antimutačné a imunomodulačné vlastnosti.
Na tieto vlastnosti šafranu poukazujú výskumy realizované v spolupráci s modernou medicínou a existujú aj štúdie o farmakologickom účinku na zhubné nádory, kde sa myšiam, ktoré mali nádor, predĺžil život o viac ako 110 %.
Metanolový extrakt v šafrane v určitých koncentráciách neutralizuje oxidačné pôsobenie voľných radikálov až na 65 %, čo znamená, že šafran môže pôsobiť aj ako antioxidant.
Leave a Reply