Domáci ZÁZVOROVÝ LIKÉR – pomáha liečiť mnoho chorôb! Takto jednoducho si ho pripravíte… (RECEPT)

Zázvor patrí do kategórie „ liečivých “ potravín a je považovaný za jedno z najcennejších korení na svete. Okrem sladkej a aromatickej štipľavosti – vďaka obsahu prírodných olejov (najmä gingerolu) ukrýva netušené terapeutické možnosti.

Zázvor má dlhú históriu v rôznych formách tradičnej alebo alternatívnej medicíny. Používal sa najmä proti tráviacim ťažkostiam a nachladnutiu.

Štúdie za posledné desaťročie ukázali, že je rovnako účinný alebo dokonca lepší ako syntetické protizápalové lieky, pretože nemá vážne vedľajšie účinky.

Gingerol

Hlavná bioaktívna zlúčenina v zázvore – gingerol – je zodpovedná za väčšinu jeho liečivých vlastností. Má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Je účinný aj proti respiračným vírusovým infekciám a bakteriálnym infekciám ústnej dutiny spojeným so zápalovými ochoreniami ďasien, ako sú gingivitída a paradentóza.

Je obzvlášť účinný proti nevoľnosti spôsobenej cestovaním . Môže zmierniť nevoľnosť a zvracanie, ktoré zažívajú pacienti s rakovinou podstupujúci chemoterapiu, ako aj pacienti, ktorí podstúpili operáciu.

Jedna štúdia ukázala, že 2 g zázvoru denne počas 11 dní výrazne znížilo bolesť svalov u ľudí, ktorí cvičili na lakte. Nemá okamžité účinky, ale znižuje progresiu svalovej bolesti.

Pre svoje protizápalové účinky sa osvedčil aj ľuďom postihnutým artrózou kolena. Znižuje príznaky bolesti a stuhnutosti. Zázvor možno aplikovať aj zvonka, v kombinácii so škoricou a sezamovým olejom.

Spotreba zázvoru

Konzumácia zázvoru výrazne znižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje srdcové rizikové faktory. Štúdia z roku 2015 ukázala, že 2 g zázvorového prášku denne na lačno znížili hladinu cukru v krvi  o 12 percent a počas 12-týždňového obdobia spôsobili zníženie o 10 percent.

Pokiaľ ide o srdcové rizikové faktory, zázvor spôsobil 23% zníženie. V štúdii s 85 ľuďmi s vysokým cholesterolom 3 g zázvoru v prášku výrazne znížili ukazovatele krvného cholesterolu a triglyceridov.

Zázvor sa odporúča pri chronických poruchách trávenia (dyspepsia), pretože urýchľuje vyprázdňovanie žalúdka, čím znižuje bolesť žalúdka. Štúdia 24 zdravých dospelých ukázala, že 1 až 2 g zázvorového prášku pred jedlom urýchlilo vyprázdňovanie žalúdka o 50 %.

Ďalšie obľúbené použitie zázvoru je proti menštruačným kŕčom. 1 gram zázvorového prášku denne počas prvých 3 dní menštruácie pomáha kontrolovať bolesť a kŕče, rovnako ako  lieky Ibuprofen alebo kyselina mefenamová (zaradené medzi lieky s protizápalovým, analgetickým a antipyretickým účinkom).

Zázvor zlepšuje mozgové funkcie a chráni pred starnutím mozgu a Alzheimerovou chorobou.

V štúdii 60 žien v strednom veku zázvor zlepšil reakčný čas a pracovnú pamäť.

V neposlednom rade zázvor zabraňuje rôznym druhom rakoviny. Jeho antikarcinogénne vlastnosti sú spôsobené bohatým obsahom gingerolu. Niektoré štúdie naznačujú, že zázvor môže byť účinný pri rakovine pankreasu, prsníka a vaječníkov.

Recept na domáci zázvorový likér

  • 60 g koreňa zázvoru
  • 150 g tmavého  cukru
  • 2 šálky vody
  • 1-2 šálky vodky
  • 1  bio citrón alebo 1  bio pomaranč
  • 1 vanilkový struk

Príprava

Ošúpeme koreň zázvoru. Nakrájajte ho na plátky, potom na malé kúsky. Vanilkový lusk pozdĺžne prekrojíme a rozpolíme.

Tieto dve suroviny spolu s cukrom dáme do hrnca a zalejeme vodou. Zázvor necháme dusiť asi 20-25 minút na miernom ohni, kým nezmäkne. Potom hrniec odstavte z ohňa a počkajte, kým vychladne.

Citrón alebo pomaranč ošúpeme, a nakrájame na tenké pásiky.

Pridajte ho do vychladenej zmesi.

Pridajte vodku a zakryte hrniec pevným vekom. Suroviny nechajte lúhovať 24 hodín.

Nálev preceďte, odstráňte kúsky zázvoru, pomarančovej kôry a vanilky.

Nalejte likér do fliaš a skladujte ich na tmavom mieste. Môže sa konzumovať už  po jednom dni, keď sa chute harmonicky spoja.

Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*