8 dôvodov, prečo konzumovať ŠKORICU. Je to silný prostriedok proti Helicobacter pylori ale aj iným ochoreniam!

Škorica (Cinnamonum zeylanicum) je korenie a zároveň prírodný liek so špeciálnymi terapeutickými vlastnosťami, je veľmi dobrým zdrojom živín a antioxidantov. Škorica, ktorá sa odpradávna používa ako univerzálny liek, sa osvedčila pri mnohých bolestiach, neduhoch a chorobách.

Nespočetné medicínske využitie je indikátorom popularity, ktorej sa táto aromatická rastlina naďalej teší.

1. Prírodná liečba škoricovým práškom

Škoricový prášok sa získava mletím škoricových tyčiniek pomocou mlynčeka na kávu. V obchodoch sa predáva ako mletá škorica.

Získaný prášok sa uchováva v sklenenej nádobe, hermeticky uzavretej, aby sa zabránilo vyparovaniu prchavých olejov. Trvanlivosť škoricového prášku je 6 mesiacov od dátumu prípravy.

Užívajte štipku (1 g) škorice 3-6 krát denne počas 30 dní s prestávkou jeden mesiac. Môžete si ho pridať do kávy, čaju alebo lyžičky s medom.

2. Škorica na trávenie

Podáva sa pred jedlom (štipka škoricového prášku), škorica je veľmi dobré tonikum na trávenie. Má regulačný účinok, odporúča sa pri hyper a hypoacid gastritíde, ako aj pri poruchách trávenia a mentálnej anorexii.

3. Pomáha schudnúť

Škorica je špeciálne korenie, pokiaľ ide o chudnutie. Podávaná po jedle (1 gram) škorice upravuje činnosť pankreasu a hladinu cukru v krvi, predlžuje stav sýtosti.

Urýchľuje trávenie tukov a stimuluje aktivitu trypsínu, enzýmu, ktorý štiepi bielkoviny v tenkom čreve, čím zabraňuje tvorbe nadbytočného tukového tkaniva.

4. Vyrovnáva hladinu cukru v krvi a zabraňuje cukrovke

Škorica priamo znižuje hladinu cukru v krvi, stimuluje a zároveň reguluje sekréciu inzulínu pankreasu a zvyšuje vnímavosť organizmu na inzulín. Niekoľko klinických štúdií ukázalo, že dávka 3-6 g za deň škorice znižuje hladinu cukru v krvi o 18-29% a pri maximálnej dávke 6 g za deň, antidiabetické účinky trvajú ešte  2-3 týždne po ukončení liečby.

Početné štúdie uskutočnené v laboratóriách prestížnych univerzít ukazujú, že škorica obsahuje prvky, ktoré pravdepodobne bojujú proti cukrovke 2. typu.

5. Ničí infekciu Helicobacter Pylori

Škorica je jedným z najúčinnejších prostriedkov proti tejto baktérii, ktorá je čoraz odolnejšia voči antibiotikám.

Okrem toho, že ničí a bráni rozvoju Helicobacter pylori, zabraňuje aj ochoreniam, ktoré takáto baktéria časom produkuje: gastritíde, gastrodvanástnikovému vredu a dokonca rakovine žalúdka.

6. Odstraňuje Alzheimerovu chorobu

Dve zlúčeniny zo škorice, škoricový aldehyd a epikatechín, zastavujú proces, ktorý spúšťa neurodegeneratívnu chorobu Alzheimer, podľa štúdií vykonaných na Kalifornskej univerzite v Santa Barbare.

Vedecké štúdie uskutočnené v Izraeli v roku 2011 preukázali, že každodenné podávanie škorice bojuje proti degeneratívnym procesom v mozgu a pomáha udržiavať kognitívne funkcie nedotknuté až do vysokého veku.

7. Má protirakovinové účinky

Škorica má silné proti nádorové účinky. Účinné látky v tejto rastline napádajú rakovinové  bunky a blokujú ich množenie, zatiaľ čo normálne bunky nie sú ovplyvnené vôbec.

Pravidelne podávaná vo forme prášku zabraňuje niektorým formám rakoviny, vrátane žalúdočných a črevných, ale aj malígnych lymfómov a leukémie.

8. Odstraňuje zápach z úst 

Hlavnou príčinou zápachu z úst je nedostatok vo fungovaní tráviaceho traktu, najmä žalúdka.

Škorica reguluje činnosť žalúdka, ničí mikróby, ktoré vytvárajú nepríjemný zápach a priamo odstraňuje nepríjemné pachy prostredníctvom svojej veľmi silnej arómy a  vďaka prchavým olejom, ktoré obsahuje.

Kontraindikácie

Konzumácia škorice sa neodporúča počas tehotenstva a dojčenia.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*