Táto rastlina bola vyhlásená za ELIXÍR MLADOSTI! Má antibakteriálne vlastnosti, zlepšuje krvný obeh aj pamäť, podporuje imunitný systém, prospieva tráveniu.

Za svoje mimoriadne účinky bola vyhlásená ako rastlina 3.tisícročia! Každý by mal vedieť o tejto zdravej bylinke…

Vedecký nazov Allium Ursinum, medvedí cesnak  je považovaný za jeden z najlepších liekov na obličky.

Zázračná rastlina, nazývaná aj elixír mladosti, je prírodný detoxikátor, ktorý pomáha zlepšovať pamäť, je prospešný pre srdce, rany, kašeľ, ekzémy, čierny kašeľ a pomáha pri rekonvalescencii po cievnych príhodách.

Je každému na dosah, keďže rastie v lesoch, v tieni stromov.

Na základe štúdií uskutočnených v Nemecku bol medvedí cesnak  vyhlásený za rastlinu 3. tisícročia pre blahodarné účinky, ktoré má na náš organizmus.

Rastlina sa používa ako jedna zo základných pochutín v  kuchyni  v mnohých európskych krajinách. V nás sa síce vyskytuje takmer vo všetkých lesoch, no jej zázračné účinky začínajú byť známe až teraz.

Medvedí cesnak  pomáha pri viac ako desiatich rôznych druhoch neduhov.

Zdravotné vlastnosti majú listy, ktoré sú podobné tým, ktoré má cesnak, no majú ostrú a oveľa silnejšiu chuť a musia sa zbierať skôr, ako sa objavia kvety.

Listy možno konzumovať vo forme šalátov, nálevu, odvaru, šťavy, tinktúry a priaznivo pôsobia pri mnohých neduhoch.

Obsahujú zložky podobné cesnaku, pričom prevláda alylsulfid, ktorý dodáva špecifickú vôňu a chuť všetkým druhom rodu Allium. Okrem toho obsahuje aj vitamíny A, C, fosfor, sodík, meď a vápnik.

Medvedí cesnak má schopnosť čistiť krv od toxínov, znižuje cholesterol, znižuje vysoký krvný tlak, predchádza cievnym príhodám fluidizáciou krvi a rozpúšťaním cholesterolových plakov.

Zdravotné účinky medvedieho cesnaku, o ktorých sa oplatí vedieť:

1. Reguluje činnosť obličiek

Hlavnou výhodou medvedieho cesnaku je schopnosť čistiť obličky a močový mechúr, čím sa eliminuje nadbytočná kyselina močová, ktorá je veľmi škodlivá pre ľudí trpiacich dnou.

Na vnútorné použitie možno listy užívať surové alebo vo forme nálevu. Táto rastlina má mineralizačné, prečisťujúce, vitaminizačné, tonizujúce a diuretické vlastnosti: čistí nielen telo a črevný trakt, ale upravuje aj funkcie obličiek.

2. Zastavuje proces starnutia

Nie nadarmo sa považuje za elixír mladosti! Špecialisti odporúčajú dennú konzumáciu šalátu medvedieho cesnaku  počas jarnej sezóny.

Po štúdiách sa zistilo, že účinné látky v  cesnaku  majú vplyv na opätovné naštartovanie endokrinnej aktivity, podporujú cerebrálnu cirkuláciu a zabraňujú sklerotizácii ciev.

3. Lieči infekcie dýchacích ciest

Listy medvedieho cesnaku sú pri konzumácii vo forme šalátu prospešné pre ľudí s bronchitídou, pľúcnou tuberkulózou a pri liečbe infekcií horných dýchacích ciest, ako je chrípka či prechladnutie, pretože pôsobia protizápalovo a antisepticky.

4. Znižuje zlý cholesterol

Vďaka obsahu adenozínu, čo je látka, ktorá má za úlohu napomáhať znižovaniu zlého cholesterolu, pomáhajú listy medvedieho cesnaku zastaviť alebo dokonca zabrániť ateroskleróze.

– v prípade amnézie konzumujte 10-15 kvapiek  tinktúry z medvedieho cesnaku  trikrát denne

5. Ďalšie účinky v skratke:

  • vďaka svojim antitoxickým vlastnostiam  detoxikuje organizmus intoxikovaný tabakom.
  • šalát  lieči akútne a chronické hnačky, pomáha eliminovať črevné parazity.
  • pocity nepokoja a hypertenzie sú udržiavané na uzde konzumáciou listov medvedieho cesnaku.
  • pre ľudí trpiacich reumatizmom odporúčame kúru s vavrínovou šťavou, pretože má detoxikačné a diuretické schopnosti, čím napomáha k remineralizácii organizmu.

Ako sa medvedí cesnak konzumuje?

1. Vo forme šťavy

Listy medvedieho cesnaku nasekajte a vytlačte. Šťava sa zriedi trochou vody alebo zelerovej či mrkvovej šťavy. Môže sa použiť aj zvonka na hojenie ťažkých rán.

2. Vo forme šalátu

Je to najobľúbenejšia metóda na detoxikáciu organizmu, posilnenie buniek a prečistenie obličiek.

3. Vo forme tinktúry

Na prípravu tinktúry  nasekajte dva zväzky listov a hrsť veľmi dobre umytých cibúľ medvedieho cesnaku a vložte ich do fľaše. Pálenka sa  prilieva, kým nie je fľaša plná, potom sa nechá 10-12 dní macerovať. Potom sa prefiltruje a užíva sa štyrikrát denne 10-15 kvapiek na liečbu hypertenzie, cystitídy a na odstránenie črevných parazitov.

4. Vo forme vína

Nasekajte zväzok čerstvých listov a trochu ich povarte v 250 ml bieleho vína, (len 2-3 minúty.)

Denne sa vypije jeden pohár na uľahčenie dýchania a skvapalnenie pľúcnych sekrétov.

Kontraindikácie

Nekonzumovať počas dojčenia, pretože mení chuť materského mlieka!

5 TOP receptov z medvedieho cesnaku:

Langoše z medvedieho cesnaku

Potrebujeme:

500 g hladkej múky

1 lyžička soli

Štipka cukru

20 g čerstvého droždia

cca 350 ml vody

2 lyžice oleja

2 hrste medvedieho cesnaku

olej na vyprážanie

Postup:

Múku v mise zmiešame so soľou, spravíme priehlbinu, vlejeme trochu vlažnej vody s trochou cukru  a rozdrobíme droždie. Necháme v teple stáť aspoň pol hodiny, potom pridáme olej a vymiesime cesto, vodu pridávame podľa potreby.

Nakoniec pridáme umyté a posekané listy medvedieho cesnaku. Prikryjeme utierkou, necháme hodinu kysnúť – alebo kým cesto nezdvojnásobí svoj objem. Potom pomúčenými rukami na pomúčenej doske formujeme “bochníky”, priemer cca 5 cm.

Obrúskom prikryjeme, necháme 15-20 minút ešte kysnúť. Potom v rukách vyťahujeme z bochníkov “placky” – hrúbka necelý 1 cm, v strede tenšie a smažíme na oleji z oboch strán.

Halušky z medvedieho cesnaku

Ingrediencie:

  • 3 plné hrste – listy medvedieho cesnaku
  • 1 hrnček – acidko (kyslé mlieko)
  • 3 hrnčeky – hladká špaldová (hladká) múka
  • 3 ks – vajce
  • 1 podľa chuti – čierne korenie mleté
  • 1 podľa chuti – soľ

Postup:

  1. Listy medvedieho cesnaku dobre umyjeme a osušíme. Medvedí cesnak nakrájame na menšie kúsky.
  2. Do väčšieho hrnca dáme variť vodu s lyžičkou soli. Do misy pridáme vajcia s medvedím cesnakom.
  3. Vajcia s medvedím cesnakom rozmixujeme ponorným mixérom alebo v kuchynskom robote na kašu.
  4. Vznikne nám základ na prípravu skvelých halušiek z medvedieho cesnaku. K hmote pridáme múku.
  5. Potom pridáme acidko (kyslé mlieko). Cesto dobre premiešame a dochutíme soľou, mletým korením.
  6. Keď je cesto na halušky príliš husté, pridáme kyslé mlieko, ak by bolo redšie, doplníme ďalšiu múku.
  7. Do vriacej vody zavárame cesto cez haluškovač, môžeme aj cez sito na halušky. Varíme 5-10 minút.
  8. Uvarené halušky scedíme. Ak ich ihneď podávame, nepreplachujeme ich, pretože by sa ochladili.
  9. Nemáte medvedí cesnak? Nevadí. Pripravte si halušky z čerstvého špenátu, chutia tiež fantasticky.

Pesto z medvedieho cesnaku

Ingrediencie:

  • 200 gramov medvedieho cesnaku,
  • 200 mililitrov olivového oleja,
  • soľ na dochutenie,
  • citrónovú šťavu.

Listy medvedieho cesnaku najprv dobre umyte pod tečúcou vodou, potom ich vysušte pomocou utierky a nakrájajte na menšie kusy. Do mixéra potom nalejte pripravený olivový olej a postupne pridávajte osušené listy medvedieho cesnaku, kým pri mixovaní zmes nebude príjemne hladká (mala by získať kašovitú konzistenciu). Pesto potom dochuťte soľou a citrónovou šťavou podľa vlastných chuťových preferencií.

Hotové pesto prelejte do pripravených zaváracích pohárov a ešte pred uložením do chladničky alebo na iné tmavé a chladné miesto ho zalejte tenkou vrstvou olivového oleja, aby vám čo najdlhšie vydržalo. Akonáhle budete pesto z medvedieho cesnaku potrebovať, stačí ho vytiahnuť z chladničky a v potrebnom množstve zamiešať do pripravovaného pokrmu alebo nechať na každom, aby si ho doprial podľa chuti.

Pokiaľ vás už základný recept na pesto z medvedieho cesnaku omrzel, môžete ho ešte o trochu vylepšiť. Stačí pridať slnečnicové či píniové semienka, orechy (napríklad kešu či mandle) alebo syr (do pesta sa hodí hlavne parmezán). Vybrané ingrediencie krátko rozmixujte spolu s listami medvedieho cesnaku a nezabudnite, že aj v tomto prípade by pesto malo mať krémovú konzistenciu.

Liečivá tinktúra z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak jednoducho natrháme, opláchneme a osušíme. Listy nakrájame na drobnejšie a natlačíme do pohára alebo čírej fľaše. Keď je nádoba plná, naplníme alkoholom (minimálne 40%) a zatvoríme. Dáme na 14 dní na slnko, aby sa cesnak dobre vylúhoval. Po 14 dňoch scedíme, prelejeme do fliaš a skladujeme v chladničke.

Dvakrát denne užívame 10-30 kvapiek, minimálne 1 mesiac (ja užívam 20). Zapíjame čajom alebo len čistou vodou. Tinktúra je na problémy s obličkami a močovými cestami úžasná. Tiež pomôže srdcu, prečistí cievy a odstraňuje usadeniny z nich. To však nie je všetko!

Nátierka z medvedieho cesnaku a bryndze

Potrebujeme:

250 g čerstvých listov medvedieho cesnaku

500 g bryndze

100 ml olivového oleja

Soľ

Postup:

Listy umyjeme, necháme odkvapkať, nakrájame a potom spolu s ostatnými prísadami vložíme do mixéra. Rozmixujeme a môžeme servírovať.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*