Babičkin MAKOVÝ a ORECHOVÝ koláč z kysnutého cesta. Stojí za to vyskúšať!

Stojí za vyskúšať, sú vynikajúce! A recept naozaj nie je zložitý.

Ingrediencie:

  • 5 dkg čerstvého droždia,
  • 5 dl mlieka,
  • 15 dkg cukru,
  • 80 dkg hladkej múky,
  • 2 štipky soli,
  • 10 dkg masla,
  • 1 vajce (na vymastenie cesta).

Náplň maková:

  • 50 dkg mletého maku na 2 makové záviny,
  • 30 dkg cukru,
  • 3 dl mlieka,
  • kôra z 1 citróna

Náplň orechovú:

  • 25 dkg mletých vlašských orechov na jednu orechovú tyčinku,
  • 15 dkg cukru,
  • 1,5 dl mlieka,
  • Kôra z polovice citróna.

Príprava

Najskôr si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame v 2 dl vlažného mlieka s 1 lyžičkou cukru. Kvások necháme asi 10-15 minút napúčať.

Soľ a zvyšný cukor pridáme do preosiatej múky. Premiešame.

Kvások pridáme  k múke a pridáme aj  zvyšné mlieko a dobre vymiesime . Pridáme rozpustené maslo a miesime, kým sa v cesto nebude odlepovať od ruky. Necháme kysnúť asi 1 hodinu.  Cesto rozdelíme na 3 časti.

Každú časť natiahneme asi na 0,5 cm. Naplníme plnkou a zrolujte, potom nechajte kysnúť asi 30 minút. Dve časti naplníme makovou náplňou a jednu orechovou. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry.

Po 10 minútach vrch opäť potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ešte 20 minút pri 180°C.

Náplň:

Mlieko prevaríme s cukrom. Keď zovrie, vsypeme mak a varíme na ohni asi 1 minútu.

Odstavíme z ohňa a pridáme  citrónovú kôru a rozotrieme na vyvaľkané cesto.

Rovnako pripravíme aj orechovú náplň.

Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*