Stojí za vyskúšať, sú vynikajúce! A recept naozaj nie je zložitý.
Ingrediencie:
- 5 dkg čerstvého droždia,
- 5 dl mlieka,
- 15 dkg cukru,
- 80 dkg hladkej múky,
- 2 štipky soli,
- 10 dkg masla,
- 1 vajce (na vymastenie cesta).
Náplň maková:
- 50 dkg mletého maku na 2 makové záviny,
- 30 dkg cukru,
- 3 dl mlieka,
- kôra z 1 citróna
Náplň orechovú:
- 25 dkg mletých vlašských orechov na jednu orechovú tyčinku,
- 15 dkg cukru,
- 1,5 dl mlieka,
- Kôra z polovice citróna.
Príprava
Najskôr si pripravíme kvások. Droždie rozmiešame v 2 dl vlažného mlieka s 1 lyžičkou cukru. Kvások necháme asi 10-15 minút napúčať.
Soľ a zvyšný cukor pridáme do preosiatej múky. Premiešame.
Kvások pridáme k múke a pridáme aj zvyšné mlieko a dobre vymiesime . Pridáme rozpustené maslo a miesime, kým sa v cesto nebude odlepovať od ruky. Necháme kysnúť asi 1 hodinu. Cesto rozdelíme na 3 časti.
Každú časť natiahneme asi na 0,5 cm. Naplníme plnkou a zrolujte, potom nechajte kysnúť asi 30 minút. Dve časti naplníme makovou náplňou a jednu orechovou. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom. Vložíme do vyhriatej rúry.
Po 10 minútach vrch opäť potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ešte 20 minút pri 180°C.
Náplň:
Mlieko prevaríme s cukrom. Keď zovrie, vsypeme mak a varíme na ohni asi 1 minútu.
Odstavíme z ohňa a pridáme citrónovú kôru a rozotrieme na vyvaľkané cesto.
Rovnako pripravíme aj orechovú náplň.
Ak sa Vám tento recept páčil, zdieľajte ho s priateľmi!
Leave a Reply