Skutočné skladisko ortuti. Túto rybu by sme mali radšej zďaleka obchádzať!

Jedna z najobľúbenejších rýb u nás. Hoci je lacná a chutná, je skutočnou zásobárňou ortuti.

Ryby sú pre naše zdravie mimoriadne cenné vďaka množstvu vitamínov, minerálov a ďalších cenných zložiek, ktoré obsahujú.

Napriek tomu nie všetky druhy rýb sú pre naše telo rovnako prospešné. Niektoré z nich môžu obsahovať škodlivé látky, ktoré poškodzujú naše zdravie. Zoznam vedie lacná ryba pangasius.

Vyberte si správny druh ryby

Ryby sú mimoriadne bohatým zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Navyše obsahujú omega-3 polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú mimoriadne prospešné pre naše srdce.

Okrem toho sú ryby bohatým zdrojom vitamínov ako sú  A, D, E ako aj vitamínov skupiny B. Obsahujú aj množstvo minerálov ako jód, selén, mangán, draslík, fluór, horčík a železo.

Bohužiaľ, niektoré druhy rýb sú kŕmené odpadom a krmivom obsahujúcim antibiotiká a pesticídy . Často tiež prichádzajú do kontaktu s výkalmi rýb, parazitmi a baktériami. Navyše môžu byť kontaminované ťažkými kovmi, ako je ortuť, kadmium a olovo, ktoré môžu byť mimoriadne škodlivé pre naše zdravie.

Jednou z najnebezpečnejších chemikálií, ktoré môžu byť prítomné v rybách, je karcinogénna ortuť. Vo svojej organickej forme, známej ako metylortuť, sa ortuť dostáva do rýb cez žiabre. Po konzumácii takýchto rýb preniká metylortuť do nášho tela , dostáva sa do krvi, buniek a vnútorných orgánov. Táto chemická zlúčenina môže narúšať správne fungovanie nervového systému a zvyšovať riziko vzniku rakoviny.

Najvyššie hladiny ortuti a metylortuti sa nachádzajú v rybách, ako sú žraloky, šťuka, losos, úhory, mečiar, sleď,  tuniak, údená makrela, chobotnica a kraby. Vysoké hladiny ortuti možno nájsť aj v maslových  ( olejnatých) rybách, ako sú makrela,  modrohlav, pamakrela temná a pamakrela olejnatá.  Odborníci na výživu odporúčajú vyhýbať sa lacným rybám ako pangasius a tilapia , ktoré sú u nás dosť  obľúbené.

Aby sme sa vyhli nepriaznivým zdravotným vplyvom spojeným s konzumáciou rýb kontaminovaných škodlivými látkami, mali by sme si vždy pozorne prečítať zloženie potravinového výrobku na obale. Oplatí sa tiež uistiť, že druhy rýb, ktoré si vyberáme, nepochádzajú zo znečistených vôd , najmä z veľkých ázijských riek, a neboli chované v nevyhovujúcich hygienických podmienkach.

Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*