Vyrobte si rýchly a extra jedlý adventný kalendár z perníkov!
Budete potrebovať:
Na perník:
- 50 g medu
- 60 g masla
- 2 celé vajcia
- pol čajovej lyžičky perníkového korenia
- (+ 1 žĺtok a trochu mlieka na potretie hotového perníka)
Na bielkovú polevu
- 1 vaječný bielok
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- 150-200 g práškového cukru (v závislosti od veľkosti bielka)
Ako ho pripraviť:
- Zmes na perníky zmiešame s perníkovým korením, pridáme 60 g vychladnutého rozpusteného masla, 50 g medu a 2 vajcia, opatrne zapracujeme nožom a vypracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny.
- Cesto vyberte z chladničky a nechajte ho 5-10 minút odpočívať. Na pomúčenej doske vyvaľkajte 5-7 mm hrubý plát a vykrajujte rôzne tvary. Na plech položte papier na pečenie a perník pečte 6 až 8 minút v rúre vyhriatej na 185 °C.
- Hneď po vybratí z rúry potrite perník žĺtkom rozšľahaným v troche mlieka. Perník sa potom krásne leskne a zakryje aj praskliny a drobné nerovnosti vzniknuté počas pečenia. Po vychladnutí ozdobte polevou, najlepšie bielkovou, ktorá perník ešte viac zmäkčí.
- Na polevu vyšľaháme 150-200 g práškového cukru, pridáme 1 bielok a lyžičku citrónovej šťavy a vyšľaháme do tuha.
- Pred zdobením najprv vyskúšajte, či je poleva dostatočne hustá, nie riedka a tuhá. Ak je príliš riedka, pridajte cukor; zrieďte ju trochou citrónovej šťavy.
Leave a Reply