Zelené vlašské orechy sa dajú pripraviť mnohými spôsobmi a majú mnoho zdravotných výhod. Ako pôsobia na náš organizmus a ako si ich najlepšie pripraviť?
1. Zelené vlašské orechy a zdravotné benefity
V zelených orechoch je množstvo zdraviu prospešných látok. Vyznačujú sa vysokým obsahom tanínov, ľahko vstrebáteľných mastných kyselín , jódu a kvercetínu.
Nezrelé vlašské orechy sú tiež cenným zdrojom vitamínov B, C a E, ako aj horčíka a fosforu . Množstvo vitamínov a minerálov priaznivo pôsobí na nervový a kostrový systém, podporuje aj normálny krvný tlak a bojuje proti voľným radikálom.
Pochutina pripravená zo zelených vlašských orechov pomôže detoxikovať organizmus, má čistiaci účinok a zníži vstrebávanie toxických látok do tela a zlepší aj tráviace procesy.
2. Prípravky z nezrelých vlašských orechov
Nezrelé vlašské orechy sa najlepšie zbierajú na prelome júna a júla, aj keď veľa závisí od počasia. Orech musí byť mäkký , preto stojí za to skontrolovať stupeň jeho dozrievania. Ako to spraviť?
Stačí zapichnúť špáradlo alebo veľkú ihlu. Ak nástroj prejde celým plodom a z otvorov vytečie šťava, orechy sú dobré na prípravu zaváranín . Surovina sa dá použiť na množstvo jednoduchých a chutných receptov.
Oplatí sa pripraviť sladký sirup, ktorý bude skvelým doplnkom k dezertom a úspešne nahradí sladkosti . Pochutina má veľa zdravotných výhod.
Sirup z nezrelých vlašských orechov prečistí telo od toxínov, zlepší funkciu pečene a posilní imunitu najmä po infekcii. Zjedenie niekoľkých kusov ovocia vám dodá energiu a nabudí vás konať.
3. Recept na sladký sirup
Zmes sa odporúča najmä ľuďom, ktorí bojujú s anémiou, zníženou imunitou a nefunkčnou štítnou žľazou. Sirup bude priaznivo pôsobiť na organizmus aj pri liečbe ochorení dýchacích ciest. Príprava je jednoduchá a nevyžaduje veľa prísad.
Ingrediencie:
- 1 kg medu
- 40 mladých zelených vlašských orechov
Príprava:
- Najprv vyberte orechy s dĺžkou asi 1-1,5 cm. Najlepšie je nájsť strom, ktorý rastie v čistom prostredí, kde nie je znečistený vzduch, voda a pôda. Vlašské orechy umyte a osušte.
- Vložte ich do pohára a zalejte medom. Nádobu dobre uzavrite a nechajte na svetlom mieste, ale nevystavujte ju priamemu slnečnému žiareniu.
- Každých desať dní otvorte veko, aby ste vyvetrali vzduch, ktorý je produktom fermentácie, a sirup premiešajte.
- Po 40 dňoch tekutinu preceďte a odstráňte malé oriešky, ktoré sú už tmavé a suché. Med stmavne a stane sa tekutejším.
- Vezmite 1 polievkovú lyžicu ráno.
Stojí za zmienku, že pri krájaní vlašských orechov je najlepšie nosiť rukavice, pretože vyžarujú čierny odtieň a potom je ťažké si umyť ruky.
Mladé vlašské orechy namočené v mede uvoľňujú veľké množstvo jódu, ktorý sa v tele ľahko vstrebáva.
Mladé zelené oriešky obsahujú veľa vitamínu C a celý rad vitamínov a sú dobré pre pacientov s anémiou a pre choré deti. Tento sirup priaznivo pôsobí aj pri prečisťovaní pečene, žalúdka a krvi.
Je dobrý pri problémoch:
- s fungovaním štítnej žľazy, o
- choreniach hrdla a dýchacích ciest najmä pri bronchitíde,
- je výborný na zvýšenie imunity,
- vhodný pri klimakterických ťažkostiach,
- obezite,
- chronických ochoreniach dýchacích ciest,
- pri nastolení fyzickej, psychickej a energetickej rovnováhy,
- pri zvýšenej hormonálnej aktivite,
- pomáha obnoviť bunky,
- neutralizuje pôsobenie toxínov.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply