Vyzerá ako biela černica, ale má dostatok sily a liečivých vlastnosti na to, aby sa presadila sama za seba.
Moruša biela je neoceniteľná v boji proti cukrovke a obezite. Chráni aj pred aterosklerózou a rakovinou a to stále nie je všetko. Liečivé vlastnosti sa ukrývajú nielen v jej plodoch, ale aj v listoch a koreňoch.
1. Moruša biela pomáha kontrolovať hladinu cukru v krvi
Hoci jej plody vyzerajú nenápadne, majú mnoho zdravotných vlastností. Oplatí sa po nich siahnuť najmä teraz, keď je na ich sezóna.
Plody moruše obsahujú vlákninu , vitamín C a vitamíny skupiny B, ako aj železo, zinok, vápnik a horčík.
Je tiež zdrojom poly fenolov a zlúčeniny nazývanej DNJ (1,5-dideoxy-1,5-imino-D-sorbitol = 1-deoxynojirimycínový alkaloid), ktorá pomáha kontrolovať hladinu cukru. Spomaľuje rozklad škrobu na jednoduché cukry a pôsobí proti hyperglykémii po jedle.
Morušu bielu by preto mali užívať ľudia, ktorí bojujú s glykemickými poruchami po jedle a zvýšenou hladinou cukru v krvi.
Aby sa spomalil proces rozkladu cukru a rýchle skoky glukózy po jedle, moruša by sa mala jesť pol hodiny pred jedlom.
2. Nezabudnite na listy a koreň
Kontrola cukru však nie je všetko, čo moruša dokáže!
Moruša biela tiež funguje ako:
- antioxidant,
- antibakteriálne,
- antivírusovo,
- pri detoxikácii.
Je účinná aj ako prvok pri ateroskleróze a prevencii rakoviny.
Plody moruše bielej tiež zlepšujú peristaltiku čriev a čistia telo od toxínov. Okrem toho znižujú anémiu a silné krvácanie a pôsobia močopudne.
Silou moruše však nie je len ovocie. Nezabúdajte ani na jej listy, ktoré tiež blahodarne pôsobia na zdravie. Pôsobia anti oxidačne a – rovnako ako ovocie – pomáhajú znižovať glukózu.
Obsahujú veľa vitamínov B1, B2 a B6 a PP, podporujú prácu mozgu.
Výťažok z koreňa moruše bielej zase zabraňuje vzniku rakoviny.
Sú tieto informácie pre Vás užitočné? Zdieľajte tento príspevok s priateľmi!
Leave a Reply