Pandémia koróna vírusu nás všetkých donútila viac ako kedykoľvek predtým premýšľať o imunite, najmä pokiaľ ide o populáciu nad 65 rokov.
Okrem vyhýbania sa kontaktu a dodržiavania správnej osobnej hygieny môže každý z nás výrazne znížiť riziko infekčného ochorenia zvýšením imunity, v ktorej jedným z našich najlepších spojencov môže byť jód.
Jód je jedným z najdôležitejších minerálov v našom tele, no zároveň je veľmi zanedbávaný vzhľadom na to, že iba jedna tretina svetovej populácie konzumuje dostatok jódu.
Jedným z najzdravších a najdlhšie žijúcich národov na svete sú Japonci a na ich zdravie a dlhovekosť má veľký vplyv práve tento prvok, ktorý bežne konzumujú v strave. Obyvatelia krajiny vychádzajúceho slnka väčšinou konzumujú veľa rýb, morské plody a riasy. Jód okrem iného udržuje správnu funkciu štítnej žľazy, čím nám umožňuje zvládať stres, a to je v prípade epidémie veľmi dôležité.
Aby sme sa všetci, najmä staršia populácia, vyhli únave, priberaniu, problémom s pamäťou, zlej nálade a strate energie, je veľmi dôležité prijímať dostatočné množstvo jódu.
Dospelý človek potrebuje 150 až 200 mikrogramov jódu, ktorý okrem morských plodov možno získať aj z mliečnych výrobkov, jódovanou soľou, sušenými slivkami, ale aj vajíčkami, najmä žĺtkami, ďalej kukuricou, banánmi, hráškom a minerálnymi vodami bohatými na jód.
Našťastie všetky tieto potraviny nájdeme v obchodoch a na trhoch, len je dôležité vyhýbať sa fastfoodom a veľkému množstvu cukru, ktoré oslabujú imunitu. Pri vyváženej strave bohatej na jód a pravidelných prechádzkach je veľká šanca vyhnúť sa rôznym vírusovým infekciám, ktoré sú okolo nás.
Ako sa staráte o svoju imunity vy? Napíšte nám komentár! Zdieľajte tento príspevok aj s priateľmi!
Leave a Reply